Een deken breien

Een deken breien lijkt nogal een klus, maar wij kennen veel mensen die dit een heerlijk werkje vinden. Weet je nog dat we schreven over de soorten breiwerken die er zijn? In dat blog schreven we dat het fijn is als je ook altijd een breiwerk hebt liggen waaraan je niet al te veel denkwerk hoeft te besteden. Nou, een deken kan zo’n breiwerk zijn.

Wol-Co-veel-steken-opzetten-header

Voordelen van het dekens breien

Dekens breien kun je op verschillende manier doen, natuurlijk. We schreven al eens over dekens maken van lapjes. Dat is een handige manier om je garenrestjes op te maken. Bovendien is een klein lapje handig om mee te nemen. Het is dan echt iets voor onderweg.

Een deken uit één stuk

Wil je liever een deken aan één stuk breien? Dat is in elk geval lekker warm als je al een stukje op weg bent met je breiwerk. Je drapeert de deken over je schoot en terwijl je nog aan het breien bent, heb je het al lekker warm onder je deken. Twee vliegen in één klap dus. Je moet je misschien wel even over het aantal steken zetten dat je op moet zetten! Dat kan, afhankelijk van de maat van de deken en de dikte van het garen, namelijk nogal oplopen.

Proeflapje

Een proeflapje is geen overbodige luxe als je een deken uit één stuk gaat breien. Je wilt niet een gigantische hoeveelheid steken op de pen hebben staan en dan na een week breien tot de conclusie moeten komen dat je maat niet klopt. Dus investeer tijd in je proeflapje. Hier vind je ons blog over proeflapjes breien.

Hoe groot moet je deken worden?

Hieronder vind je een tabel met maten voor verschillende dekens. Dan kun je uitrekenen hoeveel steken je op moet zetten. Hoe je dat precies doet en hoeveel garen je nodig hebt, leggen we in een volgend blog uit.

Werkdraad

Wil je meer weten over de verschillende breitechnieken? Dan zijn onze magazines een aanrader. Hier vind je onze Werkdraden.

werkdraad 1 tot en met 5

Garen koop je in een fysieke winkel, natuurlijk. Daar kun je het garen zien en voelen. Bovendien krijg je goed advies. Goede garens en vakkundig advies vind je o.a. bij Trollenwol en bij Suzanne’s Handwerk Shop.