Garenpop voor kerst

kerst garenpop

Zijn ze niet leuk, deze kerstman en kerstvrouw garenpop? Deze Kerstman en Kerstvrouw vonden we in een Zweedse tweedehandswinkel, de zogenaamde loppis. Kerst is misschien nog wat ver weg, maar het is altijd leuk om wat uit te proberen. Laten we eens kijken hoe je de garenpoppen maakt.

Garenpop: hoe maak je de basis?

Voor de basis, zeg maar het lichaam, van de garenpop hoef je niet te breien of haken. Je maakt strengen van garen, een grote voor lijf, hoofd en benen. En nog een kleinere voor de armen. Daarna ga je de verschillende delen afbinden en omwikkelen.
Op deze webpagina zie je hoe je de basis maakt. In het geval van onze kerst-mensen wordt het garen niet doorgeknipt aan de ‘voeten-kant’. Dus stap 1 van deel 3 van de tutorial kan je overslaan. En de armen hoef je ook niet te vlechten. Daar kan je ook een strengetje garen voor gebruiken.

Hieronder kijken we even onder rok en achter de baard van onze garenpoppen. Je ziet dat de armen, benen en het hoofd omwikkeld worden met een andere kleur garen. Dat geeft vorm en stevigheid.

De details

Als de basis van je garenpop oké is, wordt het tijd voor de details. Onze garenpoppen hebben een gebreide muts, een sjaal, wanten en schoenen aan. De kerstvrouw heeft ook nog een mooie rok, in een A-lijn. Let ook even op de veters in de schoenen, een leuk detail. Je kan de kleding natuurlijk ook van ene lapje vilt of stof maken.

Een garenpop maken met je (klein)kind

Het kan natuurlijk ook wat simpeler en sneller. En dan is zo’n garenpop knutselen heel leuk om samen met je kind of kleinkind te doen. Zorg voor wat resten garen in verschillende kleuren en aan de slag maar. Wil je (klein)kind leren breien, dan hebben in ons blog een aantal posts over opzetten, de rechte steek en afkanten. En natuurlijk is er Werkdraad1 leer breien, dat is een handig hulpje.