Wol & Co een deken breien - start op de naald

Een deken breien deel 2

Een deken breien deel 2 gaat over het uitrekenen van de hoeveelheid steken die je op gaat zetten. Maar we geven je ook een hoop andere tips waaraan je wat hebt voor het breien van een deken.

Motief

Wat voor motief ga je breien in je deken? Het is in elk geval handig om iets te kiezen dat plat blijft liggen. Dat is meestal een motief met ribbelsteken – een gerstekorrel bijvoorbeeld. Als je kiest voor een motief in tricotsteek is het handig om een los gebreide rand van ribbelsteek te maken, want die blijft beter plat liggen dan een tricotsteek. Kijk vooral eens in onze stekenbibliotheek, daar vind je heel veel motieven die plat blijven liggen (min of meer) onder het kopje ‘reliëfsteek’.

Wol & Co een deken breien 2

Proeflapje

Je hebt een proeflapje gebreid of misschien wel meerdere proeflapjes. Want van elk motief dat je in je deken wilt verwerken, ga je een proeflapje breien. Bedenk maar eens hoe verschillend de motieven kunnen zijn. Een ribbelsteek is, bijvoorbeeld, minder hoog dan een tricotsteek en een kabel trekt meer in dan een reliëfsteek. Dan is het handig om van alle motieven een proeflapje te hebben. We hebben trouwens een handig etiket dat je gratis kunt downloaden om aan je proeflapje te hangen.

Uitrekenen van het aantal steken

Het hangt van je garen, de naalden en het motief af hoeveel steken je op moet zetten. Hieronder zie je een tabel die je kunt gebruiken voor het uitrekenen van het aantal op te zetten steken. Rommel vooral een beetje als je niet precies uitkomt. Een steekje meer of minder in de rand maakt niet veel uit. Je kunt de rand er trouwens ook later aanbreien, dan zet je alleen het aantal steken voor het motief op (vakje 7).

Twijfel je nog over de maat? Dan kun je in ons blog ‘Een deken breien‘ een tabel met verschillende afmetingen vinden.

Wol & Co een deken breien 2 Opzet uitrekenen

Het garen

Het is handig om een garen te kiezen dat in de wasmachine kan. Een grote deken op de hand wassen gaat moeilijk. En je hebt meer dan een wasbak nodig voor je sopje. Verder is het verstandig om een garen te kiezen dat niet al te glad is. Je deken gaat uitrekken als je garen glad is, want dan hebben de steken weinig houvast.

En een laatste tip voordat je garen kiest: zorg dat je garen licht is. Een deken is al groot en als hij dan ook nog zwaar is, is het misschien wel moeilijk relaxen onder je deken.

Breinaalden

Je moet voor een deken veel steken opzetten en dan is een rondbreinaald ideaal. Deze naalden zijn licht en je kunt ze in heel veel lengtes kopen – zelfs 200 cm kun je gemakkelijk vinden. Wij zouden kiezen voor een naald met een vaste punt. Je wilt namelijk niet dat de schroefdraad losgaat terwijl er 300+ steken op je naald staan.

Hoeveel bolletjes moet je kopen?

De hoeveelheid garen hangt natuurlijk af van de grootte van de project, maar ook van het garen dat je gebruikt. In de tabel hieronder is het aantal meters gegeven dat je ONGEVEER nodig hebt. Dit is echt een benadering, want hoeveel garen je in werkelijkheid zal gebruiken hangt af van jouw hand van breien. Pin ons er dus niet al te erg op vast.

Wol & Co een deken breien - Benodigd garen

Tenslotte

Wil je meer weten over de verschillende breitechnieken dan is onze magazineserie Werkdraad een aanrader.

Brei je bij nader inzien liever een paar sokken dan is Draad!4 sokken breien echt iets voor jou.

Goede garens en breinaalden koop je in een fysieke winkel, natuurlijk. Daar kun je het garen zien en voelen. Bovendien krijg je goed advies. Goede garens en vakkundig advies vind je o.a. bij Trollenwol, en bij Suzanne’s Handwerk Shop.

Sokken breien - draad 4 en werkdraad 4 bundel