breien is gezond

Breien is gezond

Bijgewerkt op 23 maart 2020

Nu veel mensen thuis zijn en een hoop informatie en niet zo leuk nieuws te verwerken krijgen, kan het goed zijn wat afleiding te zoeken. Misschien pieker je veel, of verveel je. Of zoek je iets om te ontspannen en even aan niets te denken. Dan is een handwerk bezigheid als weven, borduren, haken of breien een goed idee.

Zoals jullie weten, houden wij van breien. Wij breien natuurlijk voor ons werk, maar tussendoor hebben we altijd een breiwerkje op de naalden staan om het hoofd even leeg te maken. En als dat niet werkt, gaan we iets eenvoudigs haken. Waarschijnlijk herkent elke handwerker zich hier wel in. En ook al lijkt je hoofd er even niet naar te staan in deze vreemde en onrustige tijden, pak toch een handwerkje op. Het is goed voor je!

Het effect van breien op de lichamelijke en geestelijke gezondheid is (en wordt nog steeds) onderzocht door de Engelse Betsan Corkhill. De resultaten van het onderzoek zijn in verkorte vorm (in het Engels) te vinden op haar website http://stitchlinks.com/. Wat blijkt? Breien is gezond!

Betsan doet breed onderzoek naar de verschillende aspecten van het breien. In haar boek ‘Knit for Health & Wellness’ bespreekt zij de verschillende functies die breien kunnen vervullen:

  • Afleiding geven;
  • Een nieuwe vaardigheid leren (het in vorm houden van je actieve hersenstructuur);
  • Mijmertijd of ‘meditatie’tijd nemen;
  • Een gevoel van voldoening oproepen;
  • Je humeur een snelle oppepper geven;
  • Verveling verdrijven;
  • Creativiteit aanwakkeren.

Deze verschillende functies van het breien, vragen  allemaal om een ander soort breiproject.

Ladder motief

Oefen een steek uit de stekenbieb of brei er meteen een hele sjaal mee.

Pakket Edwina hap shawl

Brei een wat ingewikkelder project voor de afleiding, Edwina bijvoorbeeld.

rechtsdraaiende kabel

Als je kabels kunt breien, kun je eindeloos variëren.

Een project voor de afleiding vraagt een patroon of steek waar je je aandacht bij moet houden. Kijk eens in onze stekenbibliotheek en probeer een leuke steek uit in een proeflapje.

Voor het leren van een nieuwe vaardigheid begin je of oefen je met een techniek die je tot dan toe weinig of niet gedaan hebt.

Een meditatief breiwerk moet op de automaat kunnen. Brei een lange sjaal in ribbelsteek bijvoorbeeld.

Een gevoel van voldoening wordt voor iedereen op een verschillende manier opgeroepen, maar Betsan stelt dat een groot project waar je geen haast mee hebt een goede manier is.

Je humeur krijgt een snelle oppepper van mooi garen van een goede kleur dat lekker aanvoelt.

De verveling verdrijf je met een klein tussendoor project, iets dat lekker snel resultaat geeft. Een sok bijvoorbeeld.

En je creativiteit laat je de vrije loop door de boeken eens dicht te laten en intuïtief aan de gang te gaan en te vertrouwen op je eigen vaardigheden en inzicht.

Wow! Nu is er dus een wetenschappelijke onderbouwing voor het werken aan verschillende projecten tegelijk en breien is nog gezond ook! In het breicafé bijvoorbeeld geven veel breiers vaak een beetje beschroomd toe dat zij ook nog wel andere projecten onder handen hebben dan het project waar zij nu aan bezig zijn. Dat is juist goed. Door verschillende projecten te hebben, kun je precies dat breiwerk oppakken waar je op dat ene moment behoefte aan hebt.

Tenslotte:  Betsan Corckhill onderzoekt veel meer dan alleen de functies van de verschillende soorten breiwerk. Ook de sociale, psychologische en neurologische functies worden in haar boek uitgebreid beschreven.

Dus plan elke dag minstens een half uurtje voor handwerken in je agenda, zeker nu!