Brei-apps en websites voor onderweg

We wilden een blog schrijven over handige brei-apps. Handig voor thuis en voor onderweg. Maar dat bleek lastiger dan verwacht. Niet omdat er geen apps zijn, maar meer omdat er heel veel apps zijn. Er zijn apps die meer of minder uitgebreid zijn en waaraan je foto’s en aantekeningen toe kunt voegen. De ene eigenschap is handiger dan de andere en de eigenschappen die een app moeten hebben zijn vaak ook een heel persoonlijke wens. We kunnen dus niet zeggen wat per se een goede of minder goede app is.

We maakten dus eerst een algemeen lijstje.

Handige apps voor op je telefoon

Een omrekenapp: unit converter of eenheidsomzetter. Deze apps kunnen gewicht en lengte (en soms nog meer eenheden) omrekenen. Dit is een handige app als je graag Engelse of Amerikaanse patronen breit en in een Europees land je garen koopt.

Een meetapp: stel je bent je meetlint kwijt of hij zit ver weg in je bagage, dan is een liniaal op je telefoon heel handig. Je kunt geen lange stukken meten, maar je kunt wel inschatten of je ongeveer bent waar je zijn moet. Veel linialen kunnen in centimeters en in inches meten.

Een andere handige app is een toerenteller. Je hoeft alleen maar op een knop te drukken om de toeren in je breiwerk te tellen.

Een speciale app waar we gek op zijn en apart willen noemen: Stashbot!

Met Stashbot kun je uitrekenen hoeveel garen je ongeveer voor een project nodig hebt. Je voert het project (een vest van gemiddelde lengte bijvoorbeeld) in en daarbij de borstomvang, de stekenproef van de bolband en je krijgt het aantal meters (of yards) garen dat je nodig zult hebben voor zo’n project. Het is een superhandige app om even snel in te schatten wat je nodig hebt. Ben je ergens op vakantie en zie je in een wolwinkel een garen waar je voor valt, dan heb je nu een app om ervoor te zorgen dat je genoeg garen kunt kopen. Geen zorgen als je aankomende winter aan het project wilt beginnen.

De Stashbot-app is er nu alleen voor Apple, maar er wordt gewerkt aan een IOS-versie van de app. Wel kun je op de site een pdf kopen die je op je telefoon kunt zetten. Dat is al handig.

Nog een paar handige sites (helaas wel vaak Engelstalig)

Craft Yarn Council

Deze Amerikaanse site gebruiken we vooral voor de maattabellen en de overzichten van garendiktes met bijbehorende stekenproef.

Stitch Fiddle

Op deze Engelstalige site kun je eigen motieven tekenen en niet alleen voor breiwerk, maar ook voor haakwerk, borduurwerk en voor quiltwerk kun je motieven uitwerken. Je kunt je ontwerpen maken en printen.

Er is een Ravery en een Facebook groep waarin je vragen kunt stellen en er is ook een inspiratiepagina op de site.

Tips-pagina van Wol & Co

Op onze tips-pagina vind je ook allerlei handige zaken. Bijvoorbeeld:

Omrekenen van naalden

Afkortingen en symbolen

Afkortingen en symbolen voor kabels

Maar je vindt er ook een pagina met wasvoorschriften, labels om te printen voor je proeflapjes en heel veel instructievideo’s. De moeite van een kijkje waard.

Draad! 1 breien de basics

Je kunt veel op internet vinden, maar een gedegen uitleg is ook heel fijn. Dan hoef je niet te pauzeren en kunt rustig lezen en herlezen. Ideaal voor een onthaaste vakantie dus. Draad! 1 breien de basics is een e-boek dat je zo op je tablet of laptop zet. Er staan lekker veel foto’s in, zodat je niet hoeft te gissen naar de bedoeling van de tekst. Een aanrader!

Breitermen woordenboek

Ben je in Denemarken en zie je een geweldig breiboek? Dan heb je wat aan het breitermen woordenboek van Garnstudio. In 17 talen kun je vinden hoe de breitermen heten. Geen patroon heeft meer geheimen voor je.

Heb je een telefoon bij de hand, dan kun je dus uit de voeten. Lekker breien maar weer.