Wol & Co kabel rasterWol & Co

Hoe zit het met al die symbolen en afkortingen bij het breien van kabels. Kabels breien is leuk, alleen kunnen de afkortingen en symbolen nog wel eens lastig zijn. Daarom hebben we de meest gebruikte kabels in een tabel gezet.

Je ziet het symbool, de Nederlandse afkorting, de UK / US afkorting en de uitleg in het Nederlands. Je kunt zoeken in de tabel en ook sorteren.

Wil je meer weten over het breien van kabels? Lees dan deze blogpost eens over de basis van kabels breien. En in onze online stekenbibliotheek staat ook een paar leuke kabelmotieven.

SymboolNL afkortingUK / US afkortingNL uitgeschrevenNL uitgelegd
KNcnKabelnaaldEen klein breinaaldje dat je gebruikt om de steken in een kabel op te zetten om te kunnen verwisselen.
K1/1A1/1 RC of C2BKabel van 2 st. die naar rechts draaitDe eerste st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 1 st. breien, st. van de KN breien.
K1/1V1/1 LC of C2FKabel van 2 st. die naar links draaitDe eerste st. op een KN zetten en voor het werk plaatsen; 1 st. breien, st. van de KN breien.
K1/2A1/2 RC of C3BKabel van 3 st. die naar rechts draaitDe eerste 2 st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 1 st. breien, 2 st. van de KN breien.
K2/1V2/1 LC of C3FKabel van 3 st. die naar links draaitDe eerste st. op een KN zetten en voor het werk plaatsen; 2 st. breien, st. van de KN breien.
K2/1A1/2 RC of C3FKabel van 3 st. die naar rechts draaitDe eerste st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 2 st. breien, 1 st. van de KN breien.
K1/2V2/1 RC of C3FKabel van 3 st. die naar links draaitDe eerste 2 st. op een KN zetten en voor het werk plaatsen; 1 st. breien, 2 st. van de KN breien.
K2/2A2/2 RC of C4BKabel van 4 st. die naar rechts draaitDe eerste 2 st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 2 st. breien, 2 st. van de KN breien.
K2/2V2/2 LC of C4FKabel van 4 st. die naar links draaitDe eerste 2 st. op een KN zetten en voor het werk plaatsen; 2 st. breien, 2 st. van de KN breien.
K3/1A1/3 RCKabel van 4 st. die naar rechts draaitDe eerste st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 3 st. breien, st. van de KN breien.
K1/3V1/3 LCKabel van 4 st. die naar links draaitDe eerste 3 st. op een KN zetten en voor het werk plaatsen; 1 st. breien, 3 st. van de KN breien.
K1/3A3/1 RCKabel van 4 st. die naar rechts draaitDe eerste 3 st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 1 st. breien, st. van de KN breien.
K3/1V3/1 LCKabel van 4 st. die naar links draaitDe eerste st. op een KN zetten en voor het werk plaatsen; 3 st. breien, st. van de KN breien.
K2/1/2A2/1/2 RCKabel van 5 st. waarvan de middelste op zijn plaats blijft. Kabel draait naar rechtsDe eerste 2 st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 1 st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 2 st. breien, 1 st. van de KN breien, 2 st. van de KN breien.
K2/1/2V2/1/2 LCKabel van 5 st. waarvan de middelste op zijn plaats blijft. Kabel draait naar links.De eerste 2 st. op een KN zetten en voor het werk plaatsen; 1 st. op een KN zetten en voor het werk plaatsen; 2 st. breien, 1 st. van de KN breien, 2 st. van de KN breien.
K1/1avA1/1 PRC of C2BKabel van 2 st. die naar rechts draait. Achtergrond st. is een av.st.De eerste av. st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 1 st. breien, st. van de KN av. breien.
K1av/1V1/1 LPC of C2FKabel van 2 st. die naar links draait. Achtergrond st. is een av.st.De eerste st. op een KN zetten en voor het werk plaatsen; 1 st. av. breien, st. van de KN breien.
K1/2avA1/2 RPC of C3BKabel van 3 st. die naar rechts draait. Achtergrond st. zijn av.st.De eerste 2 av. st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 1 st. breien, 2 st. van de KN av. breien.
K2av/1V1/2 LPC of C3FKabel van 3 st. die naar links draait. Achtergrond st. zijn av.st.De eerste st. op een KN zetten en voor het werk plaatsen; 2 av.st. breien, st. van de KN breien.
K2/1avA2/1 RPC of C3FKabel van 3 st. die naar rechts draait. Achtergrond st. is av.st.De eerste av. st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 2 st. breien, 1 st. van de KN av. breien.
K1av/2V2/1 LPC of C3BKabel van 3 st. die naar links draait. Achtergrond st. is av.st.De eerste av. st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 2 st. breien, st. van de KN av. breien.
K2/2avA2/2 RPC of C4BKabel van 4 st. die naar rechts draait. Achtergrond st. zijn av.st.De eerste 2 av. st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 2 st. av. breien, 2 st. van de KN breien.
K2av/2V2/2 LPC of C4FKabel van 4 st. die naar links draait. Achtergrond st. zijn av.st.De eerste 2 st. op een KN zetten en voor het werk plaatsen; 2 st. av. breien, 2 st. van de KN breien.
K3/1avA1/3 RPCKabel van 4 st. die naar rechts draait. Achtergrond st. is av.st.De eerste av. st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 3 st. breien, st. van de KN av. breien.
K1av/3V1/3 LPCKabel van 4 st. die naar links draait. Achtergrond st. is av. st.De eerste 3 st. op een KN zetten en voor het werk plaatsen; 1 av. st. breien, 3 st. van de KN breien.
K1/3avA3/1 RPCKabel van 4 st. die naar rechts draait. Achtergrond st. zijn av. st.De eerste 3 av. st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 1 st. breien, st. van de KN av. breien.
K3av/1V3/1 LPCKabel van 4 st. die naar links draait. Achtergrond st. zijn av. st.De eerste st. op een KN zetten en voor het werk plaatsen; 3 av. st. breien, st. van de KN breien.
K2/1av/2A2/1/2 RPCKabel van 5 st. waarvan de middelste av. st. op zijn plaats blijft. Kabel draait naar rechts.De eerste 2 st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 1 av. st. op een KN zetten en achter het werk plaatsen; 2 st. breien, 1 av. st. van de KN breien, 2 st. van de KN breien.
K2/1av/2V2/1/2 LCKabel van 5 st. waarvan de middelste av. st. op zijn plaats blijft. Kabel draait naar links.De eerste 2 st. op een KN zetten en voor het werk plaatsen; 1 av. st. op een KN zetten en voor het werk plaatsen; 2 st. breien, 1 av. st. van de KN breien, 2 st. van de KN breien.