Pippi trui

Deze week een stukje over de Pippi trui. De helft van Wol & Co woont in Zweden dus heel raar is het niet dat wij ook van de eigengereide Pippi houden.

En Pippi heeft zo’n leuk trui aan! De Pippi trui is eigenlijk een visserstrui uit Gotland. En als je goed kijkt zie je dat ook wel. De trui heeft een rechte mouwinzet en eigenlijk weinig model. Op de foto kunnen we niet goed zien of de mouwen vanaf de schouders gebreid zijn, maar dat is gemakkelijk zelf te regelen natuurlijk. Verder heeft de trui een splitje voor en dat wordt gesloten met een koordje (nog net te zien op de foto hierboven).

Gotland

Het is dus een visserstrui uit Gotland en die worden er al gebreid sinds de tweede helft van de 18de eeuw. De beroemde botanicus Linnaeus schreef er zelfs over! Hij schreef over truien die ‘heel mooi versierd zijn in wit, rood en blauw.’ Vanuit Gotland gingen de truien naar het vaste land en, zoals dat gaat met gebruikstextiel, zijn er vele varianten gemaakt in de loop van de tijd. Ook nu nog kun je de trui in Zweden vinden in de Loppis en ook nieuw in kledingwinkels.

Zelf breien

Veel leuker is het natuurlijk om zelf een Pippitrui te breien. Brei hem dan wel lekker oversized. Hier kun je een gratis patroon vinden (klik op de knop ‘Ladda ner gratis mönster’). Het patroon is in het Zweeds, maar met een vertaalapp lukt het vast om de trui te breien. Het is in elk geval handig om de teltekening van de strepen in de trui te hebben, daar komt geen Zweeds aan te pas.

En de zo langzamerhand historische uitspraak van Pippi Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan, is hier natuurlijk helemaal van toepassing. Nog nooit een Zweeds patroon gelezen, dus waarschijnlijk kun je het wel!

Wol-Co-Pipi-streep
Volgende week staat het breischema in onze stekenbibliotheek

Tenslotte

Mooi garen vind je bij Trollenwol (Zweeds garen van het Ullcentrum) of Hooks and Yarn (mooie Scandinavische garens). Wil je meer weten over visserstruien, dan kun je ons blog over visserstruien teruglezen. Wil je meer weten over de basis van het breien, dan is ons e-boek Draad!1 breien de basics een handige aanschaf.