Tips en hulp

Op de tips en hulp pagina’s vind je duidelijke video’s over o.a. basistechnieken van breien en een overzicht van veel gebruikte termen en afkortingen. Verder geven we je matentabellen voor sokken in diverse garendiktes. De sokformulieren, van boord naar teen en van teen naar boord, helpen je bij het breien van een perfect zittende sok. Ook handig: een omrekentabel voor naalddiktes in Europese, Amerikaanse en Engelse maten.

Als je iets moois gebreid of gehaakt hebt, wil natuurlijk ook weten hoe je je project moet wassen. Lees daarom onze wasvoorschriften ook nog even.

En natuurlijk brei je proeflapjes. Om goed vast te leggen wat je precies gedaan hebt, kan je nu aan elk proeflapje een label hangen. Op dat label kan je noteren welk garen je hebt gebruikt, welke naald, welk motief, wat je stekenverhouding is etc. Echt handig dus

Spring snel naar:

Video’s

Soms is het fijn om even mee te kijken als je een techniek aan het leren bent. Daarom hebben we van de basis breitechnieken een video gemaakt. Van het allereerste begin, het opzetten, tot het afwerken van je breiwerk. Je kunt hier ook bekijken hoe je de netsteek maakt, die vind je in onze stekenbibliotheek.

magic loop
opzetten
recht breien
averecht breien
afkanten
afwerken
steek laten vallen
meerderen
minderen
afgehaalde en diepgebreide steken
steken

Termen & afkortingen

In elk breipatroon kom je vaste termen en afkortingen tegen. In onze Draad! boeken hebben we die veelvoorkomende termen en afkortingen uiteraard opgenomen, aan de binnenkant van de cover flappen zodat je ze altijd bij de hand hebt. En natuurlijk geven we je ze hier ook nog even, en wel in de vorm van handige tabellen mét symbolen en Engelse / Amerikaanse afkortingen erbij:

Termen

Afkortingen en symbolen

Kabels: symbolen en afkortingen

Maattabellen voor sokken

Sokken breien, een ideaal tussendoor project, snel klaar en veel keuze in garens. En hoe leuk is het niet iemand een paar zelfgebreide, warme sokken cadeau te doen.

Alle info over maten, voetlengtes en de opzet bij 3 soorten garendiktes (4-draads, 6-draads en 8-draadsgaren) staat HIER. Je vindt deze info voor zowel been-eerst als wel teen-eerst sokken.

Sokformulieren

Nog een handig hulpmiddel bij het breien van sokken: onze sokformulieren. Je vult wat basisgegevens in en rekent dan de juiste getallen uit om de perfect passende sok te breien.

Maten van naalden in EU, VS en UK aanduidingen

Als je, naast Nederlandse patronen, ook Amerikaanse en Engelse patronen gebruikt is deze tabel heel handig om te weten welke naalddikte er aangegeven wordt. Tenslotte: om een goed resultaat te krijgen, moet je de juiste naalden bij het juiste garen gebruiken. Helaas hebben de Verenigde Staten en Engeland een andere maatsysteem, niet alleen verschillend van Europa maar ook nog eens van elkaar. Hieronder vind je de download-link voor een handige tabel.

Wasvoorschriften

Het wassen en opspannen van je brei- of haakproject maakt het pas écht mooi. We geven je een paar wastips én wat extra aanwijzigingen voor het wassen van Holst Garn Supersoft.