Wanda blok 5

Wanda blok 5 deze week! Het Hoefijzer is vandaag aan de beurt. Dit is het laatste blok van de eerste helft van je sjaal Wanda. Aan het einde van je blok ga je afkanten. Dan is je eerste helft klaar.

Als je kijkt naar het breischema van het Hoefijzer zie je weer de NDM, de neutrale dubbele mindering. Het verschil met de Sparappel, het vorige motief, is dat de omslagen, de gaatjes dus, nu niet recht bover elkaar zitten, maar schuin naar de mindering toelopen.

Doordat de gaatjes niet boven elkaar liggen, maar schuin lopen en de minderingen tegelijkertijd wél boven elkaar blijven, wordt je breiwerk in een soort golf getrokken. Hiervan maak je gebruik in dit laatste blok. Door de golf heb je ook een golvende rand onder aan je sjaal. Een feestelijke afwerking van Wanda, vinden wij.

Voordat je het motief gaat breien, kijk je weer goed naar de hoeveelheid kantsteken die je hebt en de plek waar je het Hoefijzer gaat beginnen. De minderingen hoeven niet boven de minderingen van de Sparappel te zitten, die kunnen ook verspringen. Daar hebben wij voor gekozen.

Is je laatste blok lang genoeg dan ga je elastisch afkanten. Het elastisch houden van je afkanting is belangrijk, omdat je de Wanda nog moet opspannen als je klaar bent. Heb je niet elastisch afgekant, dan kun je de sjaal niet genoeg uitrekken bij het opspannen. Op de foto hierboven zie je duidelijk dat je onderkant golft en dus meer ruimte nodig heeft, dan een rechte afkanting. Je kunt altijd even oefenen met elastisch afkanten op een proeflapje.

Veel breiplezier maar weer met dit ajourmotief. En wil je maar weten over ajour breien? Dan is Werkdraad 5 ajour breien een goede keus. Kijk vooral eens in onze webshop!

cover werkdraad 5 ajour breien