Wanda blok 2

Wanda blok 2 is de Schaatsenrijder. In dit motief ga je een motief maken door een rijtje gaatjes te maken. En door de gaatjes te laten verspringen, kun je een schuine figuur maken. In dit motief ga je verder nog twee soorten minderingen gebruiken. Eén mindering wijst naar links, de AAB (in het Engels ssk). En de andere mindering wijst naar recht, de 2 recht samenbreien (Eng.: k2tog). Door de gaatjes te laten verspringen, kun je een figuur maken.

Zoals je op onze tips-pagina kunt lezen maak je de AAB door 1 steek af te halen alsof je recht breit, dit nog eens te doen, de 2 steken terug te zetten op de linkernaald en de twee teruggezette steken door de achterpootjes samen te breien.

Op dezelfde plek vind je de uitleg voor 2 recht samenbreien.

Mooi aansluiten op het stippelmotief van blok 1

Als je kijkt naar het breischema zie je dat toer 1 met twee steken recht en dan een omslag begint. Dat is bijna hetzelfde als toer 7 van motief 1. Om alles nu mooi aan te laten sluiten, brei je motief 1 tot en met toer 6 en dan ga je verder met toer 1 van motief 2 schaatsenrijder.

Tweede deel van de Schaatsenrijder

Vanaf toer 9 begint het tweede deel van het motief; je gaat nu schuin naar rechts. Als je bij toer 9 van dat motief bent aangekomen dan zie je dat je na de markeerring na de kantsteken 1 steek moet breien en dan 2 steken samen moet breien. Maar het tweede deel van het motief loopt naar rechts en zal daardoor na toer 12 niet verder gebreid kunnen worden aan de rechterkant. Wij kiezen er daarom voor om de eerste keer omslaan in toer 9 over te slaan. We breien dan 9 steken recht en dán pas breien we twee steken samen en maken een omslag.

Je ziet, je kunt zelf kiezen hoe je de motieven wilt plaatsen. Goed kijken naar wat je al gebreid hebt en even nadenken over het hele plaatje, maar dan is het helemaal niet zo moeilijk!

cover werkdraad 5 ajour breien

Wil je meer weten over ajour breien? Dan is Werkdraad 5 ajour breien een magazine voor jou!

Tot volgende week.