Superelastische genaaide afkanting

Superelastische genaaide afkanting

Superelastiche genaaide afkanting 00

Superelastische genaaide afkanting is precies wat het zegt: superelastisch. Deze afkanting lijkt om de rand te rollen en past heel goed bij een Italiaanse opzet (die vind je in Werkdraad 4 opzetten en afkanten).

Zo’n elasitsche rand is geschikt voor kollen, sokboorden, mouwboorden enz.

Als je hem maakt, let er dan goed op dat je tijdens het naaien de draad redelijk strak aantrekt, anders gaat je rand lubberen en dat ziet er natuurlijk niet mooi uit.

Zo maak je de superelastische genaaide afkanting:

1.Steek in de eerste rechte steek in alsof je averecht gaat breien. Haal de draad door.
2.Ga achterlangs tussen de eerste (rechte) en tweede (averechte) steek door. Haal de draad door naar voren.
3.Steek de naald door de tweede (averechte) steek alsof je recht gaat breien. Haal de draad door.
4.Steek de naald door de eerste (rechte) steek alsof je recht gaat breien. Haal de draad door en laat de steek afglijden.
5.Ga voorlangs naar de tweede steek op de linkernaald (rechte steek) en steek in alsof je averecht gaat breien. Haal de draad door.
6.Ga nu in de eerste steek op de linkernaald (averechte steek) alsof je averecht gaat breien. Haal de draad door en laat afglijden.

7. Herhaal stap 2 t/m 6.

8. Als je nog 1 steek (een averechte) op je naald hebt staan, steek je in alsof je averecht gaat breien en haalt de draad door en laat de steek afglijden.

9. Om het netjes af te maken steek je nu in de rechte steek die je als eerste hebt gedaan en steekt recht in, haal de draad door en trek een beetje aan.

Verder leren

Deze breitechniek vind je in het fantastische boek The Principles of Knitting van June Hiatt. Een boek voor de echte breifanaat. Echt álle technieken vind je hier, maar het boek is wel in Engels. Wil je liever een goed breiboek in het Nederlands, dan zijn onze breiboeken uit de Draad! – serie een aanrader. We leggen alles stap voor stap uit met heel veel verduidelijkende foto’s bij de tekst.

draad 4 en werkdraad 4 bundel