Sokken breien – inspiratie

Sokken breien - inspiratie

We zijn gek op sokken (breien) en vooral op gekleurde sokken! Maar soms heb je gewoon nieuwe sok inspiratie nodig.

Sokken zijn handig voor het warm houden en beschermen van je voeten en natuurlijk zijn ze ook een modieus kledingstuk. Denk maar eens aan de gestreepte sokken en kousen uit de 1970-er jaren.

Sokken breien - inspiratie 2

Traditionele sokken

Maar sokken breien was op sommige plekken meer dan alleen maar het maken van een kledingstuk. Zo was het in Noorwegen (om de regio rond Selbu) de gewoonte dat de vrouwelijke verloofde sokken breide voor haar aanstaande man. Waren die sokken klaar, dan was de schoonvader aan de beurt en de broers en zwagers van de bruidegom kregen ook een paar kousen door de aanstaande bruid gebreid.

Sokken breien - Noorse sokken

De vrouwelijke schoonfamilie kreeg handgemaakte blouses van de bruid. Kon de bruid dit niet zo goed of breide ze liever, dan kon ze sokken breien en die in de plaatselijke winkel ruilen voor een blouse. Gebreide sokken waren zo een gewaardeerd ruilmiddel!

In veel streken horen speciale sokken bij de klederdracht die er gedragen wordt. Wat dacht je van de prachtige Beierse kousen die echt wel gezien mogen worden?

Sokken breien - Duitse sokken

Of de kousen die onder een kilt gedragen worden in de Hooglanden van Schotland? Hier vind je een Engels patroon om ze zelf te breien.

Online inspiratie

Kleurrijk zijn de sokken uit Zuid-Europa. Griekse, Kroatische en Servische sokken hebben veel rood in de sok. Je kunt in de online catalogi van het Nederlandse Textiles and Research Centre in Leiden en van het Victoria and Albert Museum in Engeland heel veel antieke sokken vinden. Superleuk om eens wat nieuwe inspiratie op te doen.

Heb je zin gekregen om sokken te breien, maar is je kennis even weggezakt? Geen probleem! Wij hebben het ultieme sokkenboek geschreven: Draad! 4 sokken breien.

Wol & Co Draad! 4 sokken breien
Wol & Co werkdraad 2 rondbreien cover

Wil je sokken leren breien en ben je een beginner? Dan is dit ook een goed boek voor je, maar misschien heb je ook wat aan ons Werkdraad magazine over rondbreien. En speciale motieven voor sokken vind je in onze stekenbibliotheek.

Wij hebben weer veel inspiratie opgedaan en gaan een sok opzetten!