Sokken breien – de voet en teen vervangen

Sokken breien – de voet en teen vervangen van een gedragen paar sokken is niet heel ingewikkeld. En je heb veel eer van je werk, omdat je zo klaar bent. Bovendien hoeven je lievelingssokken nog niet weg. Wij hebben onze streepjes sokken pas nog  nieuwe halve voeten en nieuwe tenen gegeven. Die tenen hadden we trouwens al eens vervangen. Hoe we dat deden, lees je in een ander blog.

Wol & Co de voet en teen vervangen 1
Wol & Co de voet en teen vervangen 2

Aantekeningen

Misschien heb je nog ergens de aantekeningen van de te repareren sok. Dan weet je precies welke naalddikte en welk garen je gebruikte. Die naalddikte moet in elk geval hetzelfde worden. Over het garen hoef je natuurlijk niet moeilijk te doen. Wij repareerden sokken met helixstrepen, dus dan kun je allerlei restjes gebruiken.

Wol & Co de voet en teen vervangen 3

Aan de gang – steken opnemen

De voet en teen vervangen van een sok kan alleen als je de oude teen eraf kunt knippen. Maar dat moet je niet zomaar doen. Eerst ga je een hele toer steken opnemen. We beginnen onder de zool, want daar valt het begin van de nieuwe toer het minst op. Tel even hoeveel toeren er boven de naald zitten tot aan de teen. Schrijf het op en schrijf dan meteen op wat voor soort teen er aan de sok zit.

Wol & Co de voet en teen vervangen 4

Wol & Co de voet en teen vervangen 6
Wol & Co de voet en teen vervangen 5

De teen afknippen

Daarna ga je de teen van de sok knippen. Probeer zo net mogelijk te knippen, dat scheelt gefrutsel. We knippen een paar toeren boven de opgenomen steken. Haal met een pincet de doorgeknipte steken uit je sok en daarna kun je gewoon uithalen tot de naald.

Plaats een steekmarkeerder in de laatste oude toer. Dan kun je gemakkelijk tellen tot je aan de teen moet beginnen.

Nu ga je gewoon breien tot je sok klaar is. Eerst de voet en dan de teen.

Wol & Co de voet en teen vervangen 11

Ten slotte

Zo zie je maar, dat voor sokken breien – de voet en teen vervangen je nu je hand niet meer omdraait en zorg je zo voor een nieuwe voet en teen voor je sok. Wil je meer weten over het breien van sokken? Dan is Draad! 4 sokken breien echt een boek voor jou. Alles staat er in en met dit boek kent sokken breien geen geheimen meer voor jou. We hebben ook een serie magazines: Werkdraad. In onze werkdraden vind je uitgebreide uitleg over verschillende technieken in woord en beeld.

Webshop

Ons sokkenboek vind je natuurlijk in onze webshop. Je kunt ons boek natuurlijk ook altijd nog online bestellen. En kijk vooral eens naar onze andere blogs, soms delen we een techniek, soms een boek en soms gedachten over het breien. Wil je op de hoogte blijven, dan kun je jezelf inschrijven voor onze nieuwsbrief; op onze homepage vind je een venster om in te vullen.

Fysieke winkel

Goede sokkengarens, advies en leuke accessoires vind je bij Hooks & Yarn, Trollenwol en bij De Afstap. Online vind je heel veel garens bij Wolhalla.

Sokken breien - draad 4 en werkdraad 4 bundel