Een nieuwe teen aan je sok breien

Mijn wandelsokken hebben een gat in de teen. Die wandelsokken worden intensief gebruikt, natuurlijk. Omdat je voeten nogal wat te verduren hebben als je wandelt, is het wel fijn om dan niets van de reparatie te voelen. Dan is het handig om de teen helemaal te vervangen, want een stop in de teen van je sok kunt je gaan voelen. Ik ga dus een nieuwe teen aan mijn sok breien.

Dat betekent dat de oude teen met gat eraf moet. Ik zoek een vrolijke kleur uit voor de nieuwe teen. In dit geval een helderblauwe bol Regia 4-draads garen.

nieuwe teen aan sok breien

Zonder dat er nog iets uitgehaald is, worden de steken op een dunne breinaald gezet (dunner dan waarmee de teen gebreid is). Dat doe je op de plek waar de nieuwe teen moet beginnen.

nieuwe teen aan sok breien doorknippen

Dan knip je  een steek door één toer boven de opgenomen steken. Je haalt de hele toer uit. Pas daarna haal je de toer uit die door de steken loopt die je hebt opgenomen.

nieuwe teen

De nieuwe teen wordt een ronde teen.

Brei hiervoor eerst een toer recht Daarna deel je het aantal steken dat door 10. Hier betekent het dat er 10 keer zes steken zijn.

Voor de ronde teen minder je als volgt:

Tr. 1: *4 r., 2 r. samenbr., herh. vanaf *.

Tr. 2 – 5: alle steken recht.

Tr. 6: *3 r., 2 r. samenbr., herh. vanaf *.

Tr. 7 – 9: alle steken recht.

Tr. 10: *2 r., 2 r. samenbr., herh. vanaf *.

Tr. 11 – 12: alle steken recht.

Tr: 13: *1 r., 2 r. samenbr., herh. vanaf *.

Tr. 14: alle steken recht.

Tr. 15: *2 r. samenbr., herh. vanaf *.

Nu zijn er nog tien steken over. Ik knip de werkdraad af en haal die twee keer door de steken, trek de draad aan en klaar is de teen van je sok.

een nieuwe teen aan je sok breien

Nu nog even een nieuwe teen aan je sok nummer twee breien en je hebt weer twee  ‘nieuwe’ wandelsokken!

Wil je sokken leren breien? Of je tenen en hielen repertoire uitbreiden? Dan is ons boek Draad! 4 sokken breien echt wat voor jou!

Dit blog is een bewerking van een blog dat eerder op  draadlustboulevard te lezen was.