Kleding wassen, repareren en opbergen

Kleding wassen, repareren en opbergen op de juiste wijze is dé manier om langer te doen met je kleding. En langer doen met je kleding is nu geen gek idee. Je houdt meer geld over voor de energierekening. Bovendien doe je zuinig met grondstoffen, omdat je geen nieuwe kleding hoeft te kopen.

kleding wassen repareren en opbergen
kleding wassen repareren en opbergen

Repareren

Wol & Co schrijft regelmatig over het repareren van breiwerk. Vooral sokken hebben wel eens een gat. Als je zo’n gat repareert scheelt dat weer het breien (of kopen) van nieuwe sokken. Als je in onze blogs zoekt bij ‘repareren’ vind je hoe je sokken en ook een trui kunt maken.

Blogs

Hier vind je de blogs. Je kunt de technieken voor het repareren van een gat in een sok natuurlijk ook gebruiken voor het repareren van een gat in een trui.

kleding wassen, repareren en opbergen

Breiwerk wassen

Kleding wassen, repareren en opbergen is dus belangrijk. Maar je hoeft truien en gebreide sokken niet na één keer dragen te wassen. Dat wil zeggen: als ze voor het grootste gedeelte van wol zijn. Maar áls je dan moet wassen, dan moet je het wel goed doen. Je wilt geen gekrompen of uitgerekt breiwerk. Wol & Co heeft een speciale pagina met tips en uitleg over het wassen van breiwerk. Alles staat bij elkaar, dus je hoeft niet te zoeken.

Andere kleine reparaties

Er zijn allerlei kleine reparaties aan kleding die je gemakkelijk zelf kunt doen. Het repareren van het lipje van een rits is helemaal niet moeilijk. En een knoopje aanzetten? Of een gaatje repareren? Bekijk de video van Zapp Skills hoe je dat doet. Er zijn heel wat tutorials te vinden. Ook hoe je bijvoorbeeld vlekken wegwerkt met borduurwerk. Altijd goed; voor je portemonee en voor het milieu!

Kleding opbergen

Ook het op de juiste manier van opbergen helpt om je kleding langer mooi te houden.  Allereerst: rekbare kleding bewaar je plat – niet ophangen dus – dan behoudt je kleding zijn pasvorm. Dan is het belangrijk om te bedenken dat er allerlei organismen zijn die gek zijn op de vezels van je kleding.

Schimmels en motten

Schimmels houden van plantaardige vezels (katoen bijvoorbeeld). Dan ziet ‘het weer’ in je kleding. Schimmels houden van vocht – droog opbergen dus. En dan zijn motten gek op dierlijke vezels. Zorg er dus voor dat motten je kleding niet ruiken. Dat doe je door ze in een doos op te ruimen of anti-mot materiaal in je kast hangen.

Sokken breien - draad 4 en werkdraad 4 bundel

Draad 5 en Werkdraad 2

Ten slotte

Nu je meer weet over kleding wassen, repareren en opbergen, heb je misschien zin gekregen om iets zelf te maken? Het heft in eigen hand te nemen? Je kunt beginnen met (leren) breien. Onze boeken en magazines leren je alle technieken die je nodig hebt in woord en vooral ook in beeld. Neem eens een kijkje in onze webshop.