Wol & Co Linnea vest met ronde pas

De perfecte trui

De perfecte trui zelf breien? Ja, het kan gewoon. Vandaag geven we je een rijtje tips waarop je kunt letten en dan kun je op deze Warme Truiendag nog snel een begin maken met je eigen Warme Trui. Even een administratieve mededeling: als we trui zeggen bedoelen we trui en/of vest, maar voor het gemak zeggen we trui.

De afwerking is de truc

Er heerst nog steeds het idee dat een zelfgebreide trui er ook nogal zelfgebreiderig uitziet, maar dat hoeft helemaal niet! Waar je vooral op moet letten is de afwerking van de trui. En de afwerking begint al bij de opzet.

Wol-Co-veel-steken-opzetten

Opzet

Een nette opzet valt niet op, terwijl een rommelige opzet juist de aandacht trekt. Verder kunt je voordat je verder breit, even kijken naar welke opzet je wilt gebruiken. Er is heel veel keus! En om je keus makkelijker te maken vind je in Opzetten & Afkanten er heel wat op een rijtje.

Wol & Co minderen stap 2

Meerderen en minderen

Er zijn niet alleen verschillende opzetten, maar je kunt natuurlijk ook op allerlei manieren meerderen en minderen in je breiwerk. En daarbij valt de ene manier op en de ander juist niet. Door hierover na te denken en een overwogen keus te maken, kun je het uiterlijk van je trui beïnvloeden! In Meerderen & Minderen vind je verschillende manieren. Uitproberen is echt de moeite waard.

Wol & Co franje afkanten

Afkanten

En je raadt het al: er zijn ook nog veel verschillende manieren van afkanten. Handig om die eens uit te proberen, want de ze geven allemaal een ander uiterlijk. De ene afkanting is neutraal en de volgende is misschien wat meer uitgesproken. Hier vind je onze vierde Werkdraad over Opzetten & Afkanten.

Wol & Co wassen van breiwerk

Het blocken van je trui

Als je klaar bent met breien, dan ga je je trui blocken. Blocken is het opspannen en vochtig maken van je trui of juist je trui in een sopje weken en daarna opspannen. Het maakt voor het eind resultaat uit van welk materiaal je trui gemaakt is. Kunststof vezels kun je niet blocken. Die schieten weer terug in de originele vorm. Dierlijke vezels kun je wel blocken en plantaardige vezels zitten er een beetje tussenin.

Het verschil

Blocken maakt echt het verschil. De steken gaan mooi geordend liggen en het breiwerk gaat mooi vallen. In ons e-book Draad! 1 breien de basics vind je een heel hoofdstuk over afwerken en blocken.

Wol & Co de perfecte trui opgenomen steken

Het opnemen van steken voor de boorden

Dan, na het blocken, moeten er misschien nog (hals)boorden aan je trui. Besteed aandacht aan het opnemen, want de boorden vallen op. Hoe netter hoe mooier. Ben je niet tevreden? Gewoon uithalen en opnieuw beginnen.

Hoe op te nemen

Denk eraan dat je niet altijd één op één op kunt nemen. Neem je dwars op het breiwerk op, dan is de verhouding meestal drie steken op vier toeren. Neem je bovenop een kolom steken op, dan kun je op elke kolom één steek opnemen. In Draad! 5 Fair Isle breien vind je veel uitleg over het opnemen van steken aan de randen van je breiwerk.

Wol & Co detail knoopsgat vest Draad 1

Knoopsgaten

Knoopsgaten zijn blikvangers, dus die moeten ook echt mooi zijn. Deze ronde knoopsgaten zien er prachtig uit, bijvoorbeeld. In Draad! 5 Fair Isle breien vind je ook nog een geweldig langwerpig knoopsgat.

Blogs

In onze blogs kun je ook heel veel informatie vinden over het verfijnen van je breitechnieken. Surf rustig een rond en je zult van alles vinden.

Wol&Co Holst Garn Supersoft

Garen

Zoals we al eerder schreven is ook de keus van je garen belangrijk voor het slagen van je project. Ga hiervoor naar een echte breiwinkel waar je goed advies kunt krijgen. Hier werken mensen met verstand van zaken die je graag helpen.

Een paar goede winkels

Er zijn echt goede handwerkwinkels te vinden in Nederland. Een paar goede winkels zijn: Hooks & Yarn en De Afstap in Amsterdam, Trollenwol in Driebergen en Wolwinkel Selden Sá in het noorden van het land.

Draad 5 en Werkdraad 2

wol & co werkdraad5_cover_schaduw_web

Ten slotte

In al onze uitgaven vind je goede en duidelijk informatie. We houden van veel plaatjes en onze magazines en boeken zijn dan ook rijk geïllustreerd. Kijk eens in onze winkel. Je kunt de uitgaven los kopen, maar ook in bundels. Vaak krijg je dan een korting.