Ribbelsteek mazen

Ribbelsteek mazen

Eerder schreven we over het maken van een deken door lapjes te maken. De lapjes zijn nu klaar en moeten natuurlijk aan elkaar gemaakt worden. Dat kan op allerlei manieren.

Eén van de manieren is het aan elkaar mazen van de lapjes. Hiervoor gebruik je de Kitchener Stitch natuurlijk (de maassteek). Het mazen van een ribbelsteek gaat ietsje anders dan het mazen van een tricotsteek. Hieronder leggen we uit hoe je een ribbel aan elkaar maast.

De Ribbelsteek

Als je goed naar een ribbel kijkt, zie je dat je de ene toer een bultje hebt en de andere toer een v-tje. Hiermee moet je rekening houden als je ribbels gaat mazen. Je wil dat je maaswerk precies in je breiwerk voegt.

Om een ribbel te mazen, zorg je ervoor dat je op de ene naald een bultje tegen de naald hebt zitten en op de andere een v-tje. Verder heb je natuurlijk een stuk garen nodig en een dikke maasnaald.

Hieronder leggen we je eerst uit hoe je maast als je bultje op de onderste naald zit en het v-tje op de bovenste naald.

Bultje onder – v-tje boven

  1. Steek in de eerste steek van de bovenste naald in alsof je recht gaat breien en laat de steek afglijden. Trek de draad door.
  2. Steek in de eerste steek van de bovenste naald in alsof je averecht gaat breien. Trek de draad door.
  3. Steek in de eerste steek van de onderste naald in alsof je recht gaat breien en laat de steek afglijden. Trek de draad door.
  4. Steek in de eerste steek van de onderste naald in alsof je averecht gaat breien. Trek de draad door.
  5. Herhaal stap 1 t/m 4 tot je alle steken hebt gehad.

Snelle variant 1

Het kan wat sneller als je je werk in je handen neemt. Dan kun je de stappen 1 en 2 en de stappen 3 en 4 in één beweging doen.

Als je hetzelfde garen als het breiwerk gebruikt, zie je geen verschil tussen de gebreide steken en de gemaasde steken.

Bultje boven – v-tje onder

Het kan natuurlijk ook andersom: het bultje boven en het v-tje onder. Zit je breiwerk zo in elkaar dan ga je zo te werk:

  1. Steek in de eerste steek van de bovenste naald in alsof je averecht gaat breien en laat de steek afglijden. Trek de draad door.
  2. Steek in de eerste steek van de bovenste naald in alsof je recht gaat breien. Trek de draad door.
  3. Steek in de eerste steek van de onderste naald in alsof je averecht gaat breien en laat de steek afglijden.
  4. Steek in de eerste steek van de onderste naald in alsof je recht gaat breien.

De snelle variant 2

Ook hier kun je het mazen iets versnellen. Je neemt je werk in je handen en gaat zoals hieronder te werk.

Weer geldt: als je hetzelfde garen gebruikt als het breiwerk zie je geen verschil tussen het gebreide werk en het maaswerk. Als je deze foto vergelijkt met de andere foto van het maaswerk zie je goed dat je andere lussen gemaasd hebt.

Ten Slotte

Nu kent het mazen van de ribbelsteek, oftewel de Kitchener Stitch in ribbels, geen geheimen meer voor je! Wil je meer weten over de verschillende breitechnieken dan is onze magazineserie Werkdraad een aanrader en natuurlijk ook onze breiboeken uit de Draad! – serie.

Goede garens en breinaalden koop je in een fysieke winkel, natuurlijk. Daar kun je het garen zien en voelen. Bovendien krijg je goed advies. Goede garens en vakkundig advies vind je o.a. bij Het Koperdraadje, bij Trollenwol, en bij Suzanne’s Handwerk Shop.