Een sjaal in boordsteek of patentsteek

In ons vorige blog schreven we al over de het breien van een sjaal in ribbelsteek. Een sjaal in boordsteek of patentsteek is ook een goed idee. Zoals we schreven in ons vorige sjaal blog is het belangrijk voor een sjaal om niet te krullen. Gelukkig blijven patentsteek en boordsteek, net als ribbelsteek, plat liggen.

In onze stekenbibliotheek hebben we een speciale categorie boordsteek. Niet alle boordsteken zijn aan beide zijden mooi. Het is dus wel even opletten welke je neemt, maar als je zoekt in de categorie ‘sjaal’ dan kom je een heel eind.

Hieronder zie je drie motieven uit onze bieb, waarvan wij helemaal een sjaal voor ons zien! Maar ga zeker zelf op onderzoek uit.

Verspringende 2 2 boord

Dit is de verspringende boord. Je breit steeds 2 recht en 2 averecht. Na een paar van die toeren brei je twee toeren recht en daarna weer verder in 2/2 boordsteek.

Wol & Co gerstekorrel boord

Deze gerstekorrelboord brei je ook alleen met rechte en averechte steken. Aan beide zijden hetzelfde, dus heel geschikt voor een sjaal.

Reliefsjaal knitalong 1

De geblokte boord is niet helemaal gelijk aan de voor en achterkant, maar daardoor misschien wel wat speelser.

In de lengte of in de breedte?

Je hoeft een sjaal niet per se in de lengte te breien. Je kunt ook heel goed in de breedte breien. Je kunt plat en ook rond in de breedte breien.

De sjaal hiernaast is in het rond en in de breedte gebreid. Na het breien is het rondje gezekerd en doorgeknipt. Als dat niet gedachteloos en heel zen breien is, dan weten wij het ook niet meer. Je breit rond en rond en rond tot je sjaal de juiste hoogte (hier is de hoogte dus de breedte) heeft. Bovendien is deze sjaal met lekker dik garen gebreid. Superwarm en lekker snel klaar.

Wol & Co boordsteek en in de breedte

Patentsteek

Een boordsteek trekt wel wat in. Dat is zijn karakter en daarom is hij zo geschikt voor een boord, want die moet natuurlijk heel elastisch zijn.

Wil je iets dat op een boord lijkt, maar niet intrekt, dan neem je de patentsteek. Breiwerk met de patentsteek is luchtig en heerlijk warm. Het breien van een patentsteek neemt wel wat meer garen en vooral wat meer tijd in beslag. Je breit namelijk twee toeren voordat je één toer aan hoogte wint. Trouwens, je kunt ook een halve patentsteek nemen. Dit gaat sneller en neemt minder garen, maar de voor en achterkant zijn niet hetzelfde. Maar misschien is dat juist wel leuk.

In het blog Halve patentsteek zetten we de hele en halve patent naast elkaar.

Hiernaast en hieronder vind je wat voorbeelden uit onze stekenbibliotheek.

Wol & Co Patentsteek

Dit is de gewone patentsteek.

Goede kant halve patent

Hier zie je de halve patentsteek. De voorkant, want de achterkant ziet er iets anders uit. Dat kun je hier zien.

blauwe zijde tweekleurig patent

Je kunt de hele en halve patentsteek ook in twee kleuren breien. Dit is een hele patentsteek in twee kleuren. Hoe je een halve patentsteek in twee kleuren breit, vind je hier.

De sjaal hiernaast is gebreid in een patentsteek, maar met een verlopend garen. Je hoeft dus helemaal niets te doen dan je bolletje opbreien om toch een kleurig effect te krijgen! Heel ontspannend breien.

Wil je nog even checken hoe het zit met de afmetingen van een sjaal? Lees dan ons vorige blog nog eens. Bedenk wel dat een boordsteek in de breedte wat intrekt en een patentsteek juist een beetje kan gaan lubberen. Maar voor een sjaal maakt dat eigenlijk helemaal niet zo veel uit.

Wol & Co sjaal in patentsteek