Een sjaal breien voor je gezondheid

Een sjaal breien voor je gezondheid betekent niet alleen dat je lekker warm blijft buiten, maar ook dat je geestelijk gezonder blijft.  En dat is minder gek dan het klinkt. Want eerder dit jaar, tijdens de eerste lockdown, schreven we al over wat breien voor je kan doen in het blog Breien is gezond. Nu hebben we met een tweede lockdown te maken. Had je de breinaalden alweer opgeruimd? Dan is dit misschien toch het moment om ze weer tevoorschijn te halen. De meesten van ons hebben rustige kerstdagen voor de boeg en een beetje zen breien kan dan geen kwaad. Bovendien houdt een sjaal je lekker warm als je buiten bent; altijd meegenomen!

Zen

Als wij écht zen willen breien, dan moet ons project recht toe recht aan zijn en dan breien we een sjaal. Saai denk je misschien, maar dat valt reuze mee. In de komende blogs doen we je wat ideeën aan de hand voor het breien van een sjaal.

De maat

Vooral als je voor anderen gaat breien is het handig om ongeveer te weten hoe lang een sjaal zou moeten zijn.

Wij breien een kindersjaal van ongeveer 12 cm breed en 1 meter lang. Een sjaal voor volwassenen is 25 cm breed en ongeveer 2 meter lang. Wil wat meer precies aanwijzingen en draagtips dan is dit een informatief blog.

Voor een baby’tje moet een sjaal natuurlijk kleiner zijn dan voor een kind. Brei dan een sjaal van ongeveer 10 cm breed en 65 cm lang.

Wol & Co relief sjaal roze

Ribbelsteek voor een sjaal?

Ja, want het meest rustgevend is het breien van een ribbelsteek. Je hoeft voor de ribbelsteek alleen maar rechte steken te breien. De variatie bij deze sjaal zit ‘m in het kleurgebruik. De ribbelsteek is ook fijn om te gebruiken, omdat je sjaal plat blijft na het breien. Hij zal echt nergens krullen.

Hiernaast en hieronder zie je drie manieren waarop je een sjaal in gewone ribbels een beetje spannender kunt maken.

Wol & Co sjaal met ribbels en strepen

De sjaal hierboven heeft wat meer variatie in de strepen. Soms zijn de strepen breed en dan weer smal.

Wol & Co sjaal met brede strepen

Hier zijn de strepen breed gelaten. Hoe je een nieuwe kleur aanhecht, vind je hier.

Wol & Co sjaal met dubbele draad

In deze sjaal breiden we met twee draden tegelijk: een gladde draad en een zachte pluizige draag. Verder is het gewoon ribbels breien.

Rechte en averechte steken afwisselen

Ook rustgevend, maar iets meer variatie in het breien geeft een sjaal waarin je rechte en averechte steken afwisselt.  Ook bij zo’n reliëfmotief blijft je sjaal mooi plat liggen en krul hij nergens. Een reliëf sjaal kun je in één kleur breien of in meerdere kleuren, net waar je zin in hebt. Of net wat voor garen je hebt.

Hiernaast zie je twee manieren waarop je een sjaal in reliëf kunt breien. Wil je nog meer inspiratie, dan kun je kijken in onze blogs van de Reliëf sjaal knit-a-long.

Wol & Co relief sjaal grijs

In deze sjaal zijn reliëfmotieven ingebreid. Dit zijn motieven die je maakt door rechte en averechte steken af te wisselen. Je vindt deze steken in onze stekenbibliotheek.

Wol & Co Close up Sequence sjaal

De kleine streepjes zijn ook gemaakt door recht en averecht af te wisselen. Maar doordat je ook nog strepen breit, wordt het weer heel anders. Hier vind je dit motief.

In de breedte breien

In plaats van de sjaal in de lengte te breien, kun je ook een sjaal in de breedte breien. Gewoon heel veel steken opzetten. Als je de sjaal dan aan de korte kanten aan elkaar zet, heb je een col in plaats van een sjaal. Lekker praktisch.

Ga lekker aan de slag. En een laatste tip: haal niks uit. Bevalt het niet? Dan brei je verder in een ander motief of in een andere kleur.

Wol & Co col sjaal met relief steek