Patentsteek vs. Halve Patentsteek

De patentsteek is een steek die een zacht, warm en rekbaar breisel geeft. Maar de patentsteek kost ook veel extra garen en het duurt twee keer zo lang voordat je een toer gebreid hebt. Je haalt immers in elke toer de helft van de steken af.

Voor het maken van een halve patentsteek brei je één toer 1 recht 1 averecht en de volgende toer brei je 1 r. 1 afh.met overslag. Er is dus nog maar één toer waarin je steken afhaalt.

Voordeel is dat je breiwerk hierdoor wat sneller groeit en je hebt minder extra garen nodig dan voor het maken van de gewone patentsteek.

Wol & Co Patentsteek

Patentsteek: goede en verkeerde kant

Goede en verkeerde kant

In breiwerk in halve patentsteek is het wel zo dat de goede en de verkeerde kant van je breiwerk er iets anders uitzien dan in patentsteek. De twee toeren die je breit in halve patent verschillen immers van elkaar. Bij de gewone patentsteek is dit niet zo, want alle toeren brei je hetzelfde.

Goede kant halve patent

Halve patentsteek goede kant

Verkeerde kant halve patent

Halve patentsteek verkeerde kant

Voor- en nadelen van de halve patentsteek

Breiwerk van de gewone patentsteek maak je met alleen rechte steken en overslagen. Het breiwerk is enorm rekbaar en kan bij wassen gemakkelijk uit model raken. In de halve patentsteek gebruik je ook averechte steken en hierdoor blijft je breiwerk wat gemakkelijker in vorm. Denk maar aan een boord gebreid in 1r/1av, die houdt ook zijn rek.

Een ander voordeel van de halve patentsteek is dat je de minderingen en meerderingen gewoon in de 1r/1av toer kunt doen. Je zit niet moeilijk te doen met omslagen, want die heb je gewoon niet.  In een volgend blog zullen we uitgebreid op de meerderingen en minderingen in de halve patentsteek in gaan.

Het verschil tussen de toeren zie je helemaal goed in tweekleurig breiwerk in halve patent. Aan de goede kant  van je breiwerk ziet het tweekleurige breiwerk er wel zo’n beetje uit als tweekleurig breiwerk in patentsteek. De kolom rechte steken heeft één kleur. Maar de verkeerde kant ziet er wel echt anders uit. De twee afgewisselde kleuren lopen echt door elkaar. In de kolom rechte steken wisselen de twee kleuren elkaar af.

Dit hoeft geen nadeel te zijn. Als je een trui breit in twee kleuren kan dat heel goed in halve patent. Je ziet de verkeerde kant toch niet. En misschien kan het je niet veel schelen dat de twee kanten van een sjaal er anders uitzien. Misschien wil je zuinig zijn met je garen of het je maar net genoeg garen. Goede redenen om de halve patentsteek te gebruiken.

Tweekleurige halve patentsteek

Hiernaast zie je links de goede kant van tweekleurig breiwerk in halve patent. Rechts zie je de verkeerde kant van hetzelfde breiwerk.

goede kant half tweekleurig
Verkeerde kant half tweekleurig

Tweekleurige patentsteek

Hiernaast zie je twee kanten van tweekleurig breiwerk in de patentsteek. Aan beide zijden zie je een kolom steken in dezelfde kleur lopen.

blauwe zijde tweekleurig patent

Kiezen

Als je een trui breit in twee kleuren kan dat heel goed in halve patent. Je ziet de verkeerde kant toch niet. En misschien kan het je niet veel schelen dat de twee kanten van een sjaal er anders uitzien. Misschien wil je zuinig zijn met je garen of heb je maar net genoeg garen. Goede redenen om de halve patentsteek te gebruiken.

Het gaat er niet om wat goed of beter is. Het gaat er om dat je een weloverwogen keuze voor de ene of andere steek kunt maken. Die keus kun je nu onderbouwen. Maar bij het kiezen is het natuurlijk ook belangrijk om proeflapjes te breien. Je kunt dan echt even voelen en zien wat je zelf de beste keuze vindt.

In de stekenbieb kun je de patent en halve patentsteek vinden. Volgende week komt het breischema van de tweekleurige halve patentsteek in de bieb.