Ga je de eerste steek afhalen of breien?

Ga je de eerste steek breien of afhalen?

Ga je de eerste steek breien of afhalen? De rand van je breiwerk kan er soms rommelig uitzien. Dat komt doordat de eerste en laatste steken maar aan één steek vastzitten.

Omdat de kant er dus rommelig uit kan zien, leren we vaak om de eerste steek af te halen. Dan krijg je een nette zijkant en we wennen onszelf aan om altijd de eerste steek af te halen. Prima, zou je denken. Maar het is niet altijd handig om de eerste steek af te halen. Hieronder vertellen we waarom.

Zelfkant

De eerste en de laatste steek van een gebreide toer vormen in een plat breiwerk de randen van je breiwerk. We noemen zo’n rand de zelfkant en de steek de kantsteek. Zelfkanten kunnen stevigheid geven aan je breiwerk. Dit zijn ook de kanten waar je naden aan elkaar zet of steken opneemt. Maar, je hebt zelfkanten en zelfkanten. Het is dus best handig van te voren te bedenken wat voor een zelfkant je nodig hebt.

Als je steken wilt gaan opnemen aan de zelfkant

Als je de kantsteek afhaalt, brei je van elke twee toeren er maar één. Brei je 200 toeren, dan heb je 100 kantsteken. Niks aan de hand als de zelfkant de rand van een sjaal is, maar als je steken op moet nemen, kom je steken te kort.

Reken even mee: de meest gangbare verhouding voor het opnemen van steken is 3 steken voor 4 toeren. Als je 3 steken opneemt in een breiwerk met afgehaalde kantsteken, neem je 3 steken op in 6 toeren. Je rand gaat inrimpelen en wordt te strak.

Als je breiwerk in elkaar gaat zetten met de zelfkant

Bij het in elkaar zetten van een trui met afgehaalde kantsteken heb je een beetje hetzelfde probleem als we hierboven beschreven. Je hebt veel minder steken om, bijvoorbeeld, de panden aan elkaar te zetten en dit geeft ook minder stevigheid. Bovendien vinden wij het minder mooi worden. Je loopt kans dat je de naaisteken ziet, wanneer je de trui draagt.

Wij kiezen alleen voor het afhalen van steken als we de zelfkanten kunnen zien. En dan nog kiezen we er soms ook voor om de kantsteek te breien. In ribbelsteek, gerstekorrel en andere motieven met ribbelsteken halen we alleen de kantsteek af als we een stevige zelfkant willen. In een sjaal bijvoorbeeld is het goed om de eerste steek af te halen.

Wol & Co de reliefsjaal is af

Nog even op een rijtje: ga je de eerste steek afhalen of breien?

Ga je steken opnemen met deze kantsteken?

Brei dan alle eerste steken. Nergens ga je steken afhalen.

Ga je naden aan elkaar zetten met deze kantsteken?

Brei dan alle eerste steken. Nergens ga je steken afhalen.

Ga je de zelfkanten van je breiwerk zien?

Je kunt kiezen of je gaat afhalen of niet.

Een paar manieren van afhalen:

1. Je kunt de eerste steek afhalen zoals je de steek zou hebben gebreid. Dus moet je de toer recht gaan breien, dan haal je de eerste steek recht af. Moet je averecht gaan breien, dan haal je averecht af.

Hiernaast zie je hoe dat er uitziet in ribbelsteek en in tricotsteek. De kantsteken zien er uit zoals de steken aan de goede kant van je breiwerk.

2 Een kettingsteek in ribbel breiwerk. Wil je een kettingsteek aan de zijkanten, dan haal je de eerste steek recht af en brei je de laatste steek van de toer averecht.

TIP

Als je steken op moet nemen is het soms handig om de zelfkant in ribbelsteek te maken.

Om het steken opnemen nog gemakkelijker te maken kun je de eerste en laatste steek van elke toer rechr breien. Omdat er een bobbeltje ontstaat aan de zijkanten, is het gemakkelijk later steken op te nemen of delen aan elkaar te naaien. Je haalt dus geen steken af.

Toer 1: 1 r., brei door tot de laatste steek, 1 r. Herhaal deze toer.

Bij sokken worden vaak de eerste 3 en laatste 3 steken van de hielflap in ribbelsteek gebreid. Het ziet er leuk uit en je kunt gemakkelijk de steken voor de spie opnemen.

Het is de moeite waard om de zelfkant ook uit te proberen in het proeflapje dat je gaat maken voordat je een project begint. Hier kun je dan zien of het bevalt wat je ziet. Je kunt oefenen met opnemen van steken en oefenen met het aan elkaar naaien van delen.

Wil je een zelfkant die uit een i-cord bestaat, dan kun je ons blog hierover lezen.