Patentsteek

Gewone patentsteek, of rechte patentsteek, geeft een warm en dik breiwerk. Het breiwerk kan makkelijk uitrekken, maar rekt niet makkelijk terug zoals bij een één recht één averecht boord. Pas op voor lubberen dus als je je breiwerk wast. Voorzichtig behandelen!

Garen

Elke steek die je niet breit, krijgt een overslag (lees hiervoor de beschrijving bij het breischema hieronder). Hierdoor gebruikt een project dat je breit in de patentsteek meer garen dan een project in één recht één averecht.

Wol & Co Patentsteek
breischema patentsteek
Legenda patentsteek

De patentsteek maak je met een overslag. Een overslag (oversl.) maak je door een omslag over een steek te maken. Bij een gewone omslag maak je die niet over een steek, maar tussen twee steken in.

Het maken van de overslag gaat haast vanzelf als je doet wat er staat. Later, in een volgende toer, brei je de steek tegelijk met de overslag samen alsof het één steek is. Deze steek die je samen breit met de overslag is de ‘patentsteek’, die kun je recht of averecht breien. Brei je hem recht dan heet hij de rechte patentsteek. Brei je hem averecht dan is het de averechte patentsteek.

Je breit hem zo:

Zet een even aantal steken op.

Tr 1 (voorbereidingstoer): *dv-afh-oversl, 1 r., herh. vanaf *.

Tr 2 (VK): *dv-afh-oversl., rpat.

Herhaal steeds toer 2.

Dit voorbeeld is gebreid van Supersoft van Holst Garn. Dit is een fijn garen om een patent mee te breien, want het is niet zo glad. Hierdoor blijven de steken en omslagen mooi op hun plaats.