Zelf een (kerst)bal ontwerpen

Zelf een (kerst)bal ontwerpen is leuk en helemaal niet moeilijk! Twee weken geleden gaven we je een nieuw breischema voor een kerstbal. We kregen verzoeken binnen voor een leeg ontwerp-/breischema. Het schema vind je hieronder. Je kunt het downloaden, printen, inkleuren, precies hoe jij hem wilt gebruiken. Misschien is het ook wel leuk om samen met je (klein)kind een bal te ontwerpen. Kinderen vinden het leuk om hokjes te kleuren en er dan een tekening in te zien verschijnen. En misschien is het zelfs wel een goede aanleiding om je (klein)kind te leren breien! Hier kun je de basis vinden van het breien.

Het is altijd leuk om zo’n bal te breien. Je restjes kun je er mooi in kwijt en het is een geweldig project voor onderweg, want klein en niet te ingewikkeld.

Bedenk nog even het volgende. Als je de bal vult is het handig om er rekening mee te houden hoe de bal gebruikt gaat worden. Gaat een kind ermee spelen, dan moet de bal gewassen kunnen worden en de vulling dus ook. Is het iets dat één keer per jaar in de kerstboom gaat, dan kun je een minder wasbare vulling gebruiken. Je zou dan zelfs wat potpouri of lavendel toe kunnen voegen aan de vulling om hem lekker te laten ruiken.

Verder is het belangrijk om een garen te gebruiken dat een beetje in elkaar klit tijdens en na het breien. Zo zie je vulling er niet doorheen als de bal af is. Supersoft van Holst Garn is een goede keuze, bijvoorbeeld. In de bal hierboven hebben we Supersoft gebruikt met een dubbele draad. Je krijgt dan een grotere bal met hetzelfde breischema.

Dus waarom niet zelf een (kerst)bal ontwerpen? We hebben ook nog wat motieven om in te breien en die precies in een bal passen in onze stekenbieb staan. Je kunt ze hier vinden (Fair Isle).

En wil je je verdiepen in Fair Isle breien? Dan kan Draad! 5 Fair Isle breien natuurlijk niet ontbreken in je studiemateriaal.

Of misschien wil je beter leren rondbreien of je kennis wat opfrissen, kijk dan eens naar Werkdraad 2 rondbreien.

Veel breiplezier in elk geval!