Handige breihulpjes: spelden en naalden

Handige breihulpjes: spelden en naalden? Ja, ook spelden en naainaalden heb je soms nodig en dan vooral ná het breien. Maar ook tijdens het breien heb je soms een speld nodig, een veiligheidsspeld wel te verstaan.

Tijdens het breien

Soms wil je even een gevallen steek markeren of een lelijke steek die je na het breien nog wat netter wilt maken. Het is dan handig om een veiligheidsspeld te gebruiken. Het vervelende van een gewone veiligheidsspeld is dat de draad soms in het rond blijft hangen en dat gebeurt vooral bij dunne garens (die extra kwetsbaar zijn). De oplossing is een veiligheidsspeld zonder rondje. Deze zijn in de betere handwerkzaak gewoon te verkrijgen. Hieronder zie je duidelijk het verschil tussen de gewone veiligheidsspeld en de bulb pin of steken houder.

Na het breien

Na het breien ga je eerst je breiwerk wassen en opspannen oftewel blocken. Het natte of vochtige breiwerk wordt vastgespeld om zo in model te drogen. Het allerbelangrijkste is dat je hiervoor roestvrije spelden gebruikt. Je wilt geen vlekken in je breiwerk die er ook nog eens niet meer uitgaan. Je kunt kiezen voor gewone spelden, maar als je breiwerk dik is, zullen je spelden in het breiwerk verdwijnen. Een iets langere quilt speld is dan handig. Hieronder zie je verschillende maten. De meest linkse speld is de normale speld die je gebruikt in naaiwerk. Wij gebruiken het liefst de meest rechtse speld. Deze is stevig en lekker lang.

Soms span je het breiwerk op door er een draad doorheen te halen of een zogenaamde blocking wire. Dan is het handig om t-pins oftewel t-spelden te gebruiken. Deze spelden zijn haast niet te buigen en houden je (kant) breiwerk goed strak gespannen. Hieronder zie je de spelden en breiwerk dat opgespannen wordt met een visdraad. De shawl die opgespannen wordt, moet behoord strak gespannen worden en dat gaat goed met visdraad en t-pins.

Wij houden ook van de speciale breispelden (marking pins for knitting). Deze spelden hebben een botte punt en steken dus niet zo gemakkelijk dwars door de draad. Hieronder zie je hoe we ze gebruiken bij het bepalen van de plaats voor de knopen.

De afwerking

Dan, na het opspannen, moet je werk nog in elkaar zet worden en wil je de lossen eindjes wegwerken. Hiervoor kun je verschillende naalden gebruiken. De zijnaden maas je dicht met een maasnaald. Dit is een (dikke) naald met een botte punt. Ook voor het repareren van breiwerk of het mazen van de Kitchener Stitch gebruik je een naald zonder punt.

Wil je draden wegwerken, dan kan dit met een naald met een punt. Wanneer je bijvoorbeeld door een steek wilt naaien om het draadeind te laten vervilten met de steek.

Hieronder vind je veschillende naalden. De tweede naald van links is handig voor onderweg. Er zit een groot én een klein gat in, geschikt voor alle garens dus. De naald met kromme punt is handig als je het breiwerk plat wilt laten liggen. Je kunt dan gemakkelijk op en neer zonder het werk in je hand te houden.

Tenslotte

Wil je meer weten over het afwerken van je breiwerk? Dan is ons e-book Draad!1 breien – de basics echt iets voor jou. Hierin staan niet alleen de basisvaardigheden om goed te leren breien, maar ook heel veel foto’s, tips en trucs.

Verder begrijpen we dat het bestellen van spelden gemakkelijk gaat via het internet. Als je online bestelt, koop dan bij een Nederlandse winkel, zo kunnen we de handwerkbranche in stand houden. Leuker is het om in een echte winkel te shoppen, we hebben er heel wat in Nederland.