motten en wollen kleding

Wollen kleding en motten

Ai, een gaatje in je mooie zelfgebreide trui. Wollen kleding en motten gaan niet samen, dat is duidelijk. Om precies te zijn, mottenlarven en wol gaan niet samen. Het zijn namelijk de larven die zich te goed doen aan je breiwerk. En ze eten ook graag van je wol voorraad. Waar moet je op letten en wat kan je doen om dat gevreet tegen te gaan?

Zijn er motten in je kledingkast en wol voorraad?

Een mot ziet er uit als een vlinder, maar dan vrij onopvallend. Hij of zij heeft een bruine kleur. Als je motten in huis ziet, wees dan dus alert en verwijder ze. Als je in je kledingkast en lades resten van dode insecten liggen (motten dus), weet je dat je in actie moet komen. We geven eerst wat tips om motten in je wollenkleding en wol voorraad te voorkomen en daarna wat je moet doen om de binnendringers weg te krijgen.

Motten in wol voorkomen

Motten en hun larven houden van rust en een donkere ruimte. En natuurlijk van dierlijk voedsel als wol, maar ook die oude etensvlek op je trui die je eigenlijk nog moest weghalen. Ze houden niet van frisse lucht, schoon, zon, warmte, wasmiddel, kou en bepaalde geuren. Dus:

  • Was je wollen kleding met een speciaal daarvoor geschikt wasmiddel. Hier lees je hoe je dat doet.
  • In geval van een vlekje: maak je wollen kledingstukken schoon voor je ze opbergt.
  • Maak je kledingkast schoon, dus af en toe stofzuigen. Dan zie je gelijk of er motten zijn (geweest).
  • Lucht de wollen kleding en misschien ook je voorraad in de zomer als de zon flink schijnt.
  • Zet je kledingkast en lades regelmatig wijd open om licht en frisse lucht binnen te laten.
  • Berg je wollen kleding op in luchtdicht afgesloten zakken of bakken. In 100% katoenen of linnen en vooral schone kussenslopen opbergen schijnt ook te werken, want motten houden niet van plantaardige stoffen.
  • Doe je wol voorraad ook in afgesloten zakken of bakken.
  • Leg zakjes lavendel of ceder houten balletjes of plankjes in je kledingkast. Knijp zo nu en dan even in de lavendel zakjes om de geur te activeren. De houten balletjes kan je na verloop van tijd een beetje opschuren of besprenkelen met ceder olie.
  • Een hor in je slaapkamerraam kan helpen motten buiten te houden.
eucalan wolwasmiddel


Wat als je al gaatjes, mottenresten en zo vindt?

Wollen kleding en motten, zoals gezegd, die wil je niet bij elkaar hebben. Maar mocht je gaatjes in een kledingstuk of in een bolletje wol tegen komen, kom dan onmiddellijk in actie. De larven moeten de larven en dat kan door hitte of kou. Helaas gaat het om een warmte van 60 graden en daar houdt wol niet zo van.

De beste optie is dan: leg het aangevreten kledingstuk in de vriezer, minstens een week bij min 18 graden. Het is waarschijnlijk slim om de wollen kleding die in de buurt ligt ook in de vriezer te stoppen.

Tip: koop je graag secondhand? Dan zeker de anti-mot behandeling inzetten bij wollen kleding en ook stoffen, tapijten en matjes!

Op Milieucentraal kan je lezen hoe je zwaardere middelen in kan zetten. Lees de tips goed, want het moet wel veilig voor jou en het milieu zijn natuurlijk.