Wol & Co wassen van breiwerkWol & Co

Wassen van breiwerk is de finishing touch van je project. Na alle aandacht en energie en vooral creativiteit die je in je breiproject hebt gestoken tijdens het breien, wil je natuurlijk wel dat je trui, vest of ander breiwerk mooi blijft na het wassen. Daarom geven we je een paar tips.

Tip 1: gebruik het juiste wasmiddel

Gebruik een wolwasmiddel of een wasmiddel voor delicate stoffen. Er zijn wasmiddelen, zoals Eucalan, die je niet eens uit hoeft te spoelen.

wassen van breiwerk met wolwasmiddel

Tip 2: lees de info

Lees de informatie die de garenmaker geeft op de bolband van je garen. Hierop staat de samenstelling van je garen en hoe het gewassen kan worden.

Wassen van breiwerk

Tip 3: eerst voorzichtig spoelen

Gebruik lauw water en blijf er bij. Laat je project niet meteen weken in een sopje, maar spoel het eerst even voorzichtig uit. Soms komt er wat kleurstof in het water. Spoel net zo lang totdat het spoelwater helder is. Laat je het breiwerk in het water weken, dan kunnen de kleuren doorlopen. Het doorgelopen van kleuren kun je niet meer ongedaan maken. Je kunt kleur fixeren met kleurloze azijn.

Tip 4: niet wringen!

Wring je breiwerk niet uit. Het raakt dan zijn vorm kwijt. Het is handiger om je breiwerk op te rollen in een handdoek en dan het vocht er uit te drukken.

sjaal oprollen in een handdoek
D

Tip 5: plat drogen

Plat drogen is het beste voor breiwerk. Zo zakt het niet uit en behoudt het zijn vorm.

Meer info?

Voor nog meer informatie over het wassen van je breiwerk lees je ons uitgebreide blog.

sjaal plat drogen