Wanda knit along

Wol & Co breirol 3

Ajour breien – elke week een blok

Met de Wanda knit along ga je een sjaal breien. We gaan gaatjes breien, oftewel ajour breien, dus. In onze nieuwste werkdraad ‘Ajour breien’ die net verschenen is, leggen we je alle ins en outs van dit luchtige breiwerk uit. In deze Werkdraad kun je dus de technische informatie vinden.

Misschien weten jullie wel dat we breirollen maken van de steken die we in onze stekenbieb hebben. Elk jaar kanten we de sliert eind december af en starten we weer een nieuwe sliert in januari.

De ‘breirol’ die we nu gaan maken, wordt een sjaal met gaatjes. Een ajour-sjaal zogezegd. Maar dit keer wordt het niet een breirol met allerlei verschillende steken, het wordt een rol met opbouwende moeilijkheidsgraad en uitleg erbij in ajour. Je kan dus mee kunnen breien. Als je genoeg steken opzet voor de breedte van een sjaal en je maakt de blokken van de motieven ongeveer 20 cm lang, dan heb je een sjaal als je ‘breirol’ klaar is.

De start

In dit eerste blog bespreken we de materialen die je nodig hebt voor de sjaal. Deze sjaal wordt ongeveer 20 – 30 cm breed en 180 – 200 cm lang, maar eigenlijk bepaal je dit zelf. Wij hebben voor de roze sjaal 600 meter garen en voor de blauwe sjaal 700 meter garen nodig gehad. Onze blauwe sjaal is breder, maar wel iets minder lang. Verder hebben we de blauwe sjaal met een dubbele draad gebreid. Een gladde draad en een draad met een pluisje.

Zorg in elk geval dat je, wanneer je garen koopt, niet te weinig koopt en dat je misschien het garen dat je over hebt weer terug kunt brengen naar de winkel. Dat kun je even overleggen. Het is in elk geval vervelend als je er achter komt dat je niet genoeg garen hebt en het juiste verfbad is uitverkocht.

Wat heb je verder nodig?

Breinaalden: recht met knop of rondbreinaalden. De sjaal wordt plat gebreid, dus kun je voor alle soorten naalden kiezen.

Het garen en de naalden stem je enigszins op elkaar af. Zorg er wel voor dat je briewerk niet te los wordt, want dan zie je de motieven niet meer. Maar ook niet te strak, want het moet wel een soepele sjaal worden. Wij breiden de roze sjaal op nld 4,5 met garen voor nld 3,5. Hier is het handig om een proeflapje te breien en dit lapje ook even te blocken.

Dan is het handig om steekmarkeerders te hebben om de kantsteken aan te geven. Een opschrijfboekje en een potlood zijn ook altijd handig.

Omdat de sjaal vanuit het midden gebreid wordt, ga je starten met een tijdelijke opzet. Deze tijdelijke opzet maak je op een stuk glad restgaren (bijvoorbeeld katoen) of je zet de tijdelijke opzet op de kabel van een verwisselbare rondbreinaald. Het voordeel van een kabel is dat je stoppers aan het eind van de kabel kunt draaien, zodat je zeker weet dat je steken niet van de kabel zullen vallen en dat de steken zelf mooi blijven.

Als je het restgaren gaat gebruiken, neem je een lang stuk en knoop je de uiteinden aan elkaar. Je hebt wel kans dat het opnemen van de steken om de tweede helft te gaan breien iets meer tijd kost.

Voorbereiden

Je gaat je spullen verzamelen in de komende week. Brei ook alvast een proeflapje in ribbelsteek om te zien wat voor jou een goede naalddikte is. Misschien zul je wel een paar proeflapjes moeten maken. Geeft niks! Alles wat je doet is leren. En daarom ook de volgende tip: schrijf op wat je doet en vooral wat je kiest: welk garen en met welke naald ga je breien.

Volgende week starten we met het eerste motief. Alles over ajour breien vind je in Werkdraad 5 ajour breien.

cover werkdraad 5 ajour breien