Sokken breien – een dunne plek repareren

Sokken breien – een dunne plek repareren in een sok die je zelf gebreid hebt, geeft veel voldoening en je sokken kunnen weer even mee. Als je in één sok een gat hebt, heb je er meestal ook één in de andere. Maar wij hadden geluk! In de andere sok van het paar sokken waarin we vorige week een gat repareerden, zit nog net geen gat. Er zit alleen een dunne plek in.

Zo’n dunne plek kun je goed repareren met een borduursteek. We hebben al eens met de festonsteek gerepareerd, maar vandaag nemen we de kettingsteek.

Er zit een gat in mijn sok - nodig

Je hebt, net als vorige week, een stopei nodig, garen en een naald met een scherpe punt. Je wilt namelijk door de draden van het breisel heen.

Allereerst ga je een ronde rijgen rondom de dunne plek. Zo weten we waar we moeten zijn.

Daarna werk je van buiten naar binnen met de kettingsteek. Voor deze steek ga je met je naald van onder naar boven door je sok. Je gaat op dezelfde plek weer naar beneden en meteen een halve cm verderop weer omhoog. De draad leg je onder de naald. Hierdoor maak je een schakel in de ketting en gaat je steek niet los.

Je gaat weer naar beneden waar je eerst omhoog kwam. Een halve cm verderop weer ophoog met de draad onder je naald. Zo ga je steeds een steekje verder.

Als je opnieuw aan moet hechten, neem je een lang eind. Dat werk je later weg en zo loop je niet het risico dat je werk uitrafelt voordat je reparatie klaar is.

Ben je in het midden dan steek je de losse draden naar de binnenkant van je sok (DOOR de draad van de steek gaan) en werk je de draadeindes weg. En als laatste trek je de rijgdraad uit je sok. Die heb je niet meer nodig.

Zo, je sok is prachtig gerepareerd en kan weer een tijdje mee! Dit is trouwens ook een leuke manier om bijvoorbeeld een dunne plek op je elleboog te repareren. Niet alleen voor sokken dus.

Draad! 4 sokken breien

Heb je zin om zelf je sokken te gaan breien? Dan is Draad!4 sokken breien echt iets voor jou. Been eerst, teen eerst, allerlei soorten hielen en heel veel tips en trucs maken dit boek onmisbaar voor de beginnende en voor de doorgewinterde sokkenbreier!

Wol & Co Werkdraad header

We maken ook de magazines Werkdraad. Hierin vind je geen patronen, maar wel heel veel techniek over een bepaald onderwerp. Net als in onze boeken zijn de Werkdraden met veel foto’s verrijkt, zodat je ook ziet wat je moet doen.