overeind blijven in de maak-branche

Overeind blijven in de maak-branche

Er moet ons iets van het hart. Misschien komt het door de rare tijd waarin we nu leven. Nee, het gevoel was er al langer en wordt nu wat meer versterkt. Waar gaat het om? We maken boeken en magazines en soms ontwerpen we wat. We hebben een inhoudelijk sterk blog en vullen een flinke online stekenbibliotheek. Daar zijn we trots op en doen het graag. We hebben een  missie om de kennis over breitechnieken vast te leggen. En onze boeken worden gewaardeerd, daar worden we echt blij van.

overeind blijven in de maak-branche

 

Tijd, energie en geld

En toch, soms, zo af en toe, denken we: waar doen we het voor? Het kost ongelooflijk veel tijd en levert eigenlijk niet genoeg op. Waardering is fijn, heel fijn, maar betaalt geen rekeningen. Onze inkomsten zijn minimaal, we kunnen er absoluut niet van leven, in de verste verte niet. Onze boeken vragen om een flinke investering in tijd en geld, en pas na ongeveer een jaar komen de opbrengsten binnen. Dat weten we en dat hoort erbij als je boeken in eigen beheer wilt uitgeven. Met die opbrengsten financieren we elke keer het volgende boek.

Ondertussen moeten we natuurlijk wel zichtbaar blijven, dat doen we door op beurzen te staan, nieuwsbrieven te versturen en aanwezig te zijn op de sociale media. We produceren informatie over breien en aanverwante zaken en plaatsen die op onze website. Het blog en de stekenbibliotheek zijn gratis te lezen en gebruiken. Samengevat staat alles wat we doen in het kader van reserves opbouwen en behouden om een nieuw boek of magazine te kunnen maken, en tegelijkertijd een waardevolle website te creëren.

Dit alles kost veel tijd, en daar komen nog andere klussen bij:  de website technisch op orde houden, bestellingen verwerken, de administratie doen, belastingen regelen, workshops voorbereiden. En bij al die zaken horen ook weer kosten: kosten voor het betalingsverkeer, verpakkingen, verzending, administratie etc. Dat zijn kosten die we niet makkelijk compleet kunnen doorrekenen aan jullie, de klanten. Want intussen willen we, als consumenten, gratis verzending, of op z’n minst goedkope verzending. Daar willen wij, als Wol & Co, liever niet aan mee doen, ook in het belang van de bezorgers, maar we ontkomen er ook weer niet helemaal aan.

Al met al komt het er op neer dat we ook ander werk moeten hebben, een andere baan die flink wat tijd vraagt. En dat bijt weer met de dingen die we voor Wol & Co moeten doen, ook al willen we het zelf. Het schrijven en maken van ons vijfde boek bijvoorbeeld schiet er zo steeds een beetje bij in.

Spagaat

Het gevoel is dus: we zitten in een spagaat. We willen heel graag verder met het vastleggen van breikennis, in boeken, magazines en online. Wat we doen voor Wol & Co is zeker geen hobby. Het is werk. Fantastisch leuk werk, maar werk. Slecht betaald werk. En dat voelt raar, ons werk wordt wel zeer gewaardeerd, alleen levert het niet genoeg op.
Echter, net als iedereen hebben ook wij een volwaardig inkomen nodig. En tijd om eens met wat anders bezig te zijn dan alleen werk. En zo nu en dan lijkt het een onmogelijke combinatie.

Denk vooral niet dat wij de enigen zijn die er zo in staan. Veel mensen en ondernemingen in onze branche, de maak-branche, worstelen om overeind te blijven. We denken aan lokale wolwinkels die én bijna elke dag open zijn én online aanwezig moeten zijn én dan ook nog meteen antwoord moeten geven op de vragen die per mail binnenkomen. Ontwerpers die te maken hebben met lage prijzen voor hun ontwerpen, met het illegaal kopiëren van hun ontwerpen, met ingewikkelde btw regels in Europa. En dan zijn er de vloggers, de bloggers, de verfstudio’s, de mensen die projecttassen maken, noem maar op.

Allemaal mensen die dingen ontwerpen, maken en verkopen die we graag in ons leven hebben en houden. Daar moeten we dus zuinig op zijn, en misschien wat meer waarderen, letterlijk. Want als er niets meer bedacht, gemaakt en verkocht wordt, is er geen maak branche meer. Dat willen we niet, we kennen het belang van een handwerkhobby. Voor heel veel van jullie betekent het ontspanning, afleiding, creativiteit en soms ook gezondheid.

Wat willen we?

Niet alleen maar klagen. We bepalen zelf of we op deze manier doorgaan met Draad!, Werkdraad en Wol & Co. We kunnen elke dag stoppen, als de balans echt naar de negatieve kant doorslaat. Dat geldt ook voor de andere ondernemers in onze branche. Wat we duidelijk proberen te maken, is dat we met z’n allen heel zuinig moeten zijn op al die ondernemende, creatieve mensen in de maak-branche en vooral dat we ze moeten waarderen. En dan bedoelen we, waarderen met een inkomen. Dat is nu zeker echt van belang, willen we ook in de toekomst op beurzen, in de winkels en online inspiratie, materialen en kennis opdoen van datgene wat ons verbindt: het handwerken.