Sokken breien – wandelsokken

Sokken breien – wandelsokken? Dat kwam zo: als we in het buitenland zijn, gaan we ook altijd even kijken in de boekwinkel. Misschien vinden we wel een bijzonder breiboek. In Duitsland liggen er altijd veel boeken en boekjes van Topp-kreativ op de afdeling ‘hobby’. In de kompakt serie lag dit dunne boekje van Ewa Jostes: Wandersocken stricken.

Dik en dun

Maar brei je niet gewoon dikke sokken als je wandelsokken wilt? Nou, Ewa Jostes breit een dikke hiel en zool, terwijl het been en de bovenvoet dun blijven. Dat is minder propperig in je schoenen en heerlijk dus voor zomerse wandelingen. Omdat je de sokken zelf breit, kun je ook zelf het materiaal kiezen. Wij gaan altijd voor wol, omdat wol zo lekker vocht opneemt en toch ademt, maar de keuze is dus aan jou, de breier.

Het duurde even, maar nu staat er dan eindelijk een paar sokken uit het boekje op de pennen. In deze tijden lopen en wandelen we wat af en als we niet lopen, dan breien we wel. Hét moment dus om eens even goed voor het boekje te gaan zitten.

En ja, het is een leuke vondst die Jostes deed. De hiel(flap), zool en teen worden op dikkere naalden gebreid (ik brei op 3,5) en het been en de bovenvoet op dunnere naalden (2,5 in mijn geval). Je krijgt dus een zachte en verende onderkant van de sok en een dunnere luchtige bovenkant.

Wandersocken stricken

In het boekje staat duidelijk uitgelegd hoe de techniek werkt. Er zijn ook sokken tabellen en tabellen voor het minderen van de steken als je van dun naar dik moet overstappen. Maar …. de beschrijvingen zijn natuurlijk wel in het Duits. Gelukkig kun je op het internet prima woordenlijsten vinden. Deze van Garnstudio is er zo één en met de lijst er bij komt je er zeker uit.

En de sokken?

Na een flinke wandeling met de nieuwe wandelsokken kunnen we concluderen dat deze zelfgebreide wandelsokken heerlijk zitten. Zacht onder de zool en niet te propperig in de wandelschoenen. Er gaat binnenkort weer een paar op de pennen!

draad 4 en werkdraad 4 bundel

Wil je meer weten over het breien van sokken? Dan is Draad! 4 sokken breien echt een boek voor jou. Alles staat er in en met dit boek kent sokken breien geen geheimen meer voor jou. We hebben ook een serie magazines: Werkdraad. In onze werkdraden vind je uitgebreide uitleg over verschillende technieken in woord en beeld.