Lopi garens IJslandse-schapen

Lopi garens

Vandaag schrijven we een stukje over Lopi garens. Deze garens zijn afkomstig van IJsland. De 100% wollen garens worden gemaakt van wol van IJslandse schapen en wordt geverfd en gesponnen op IJsland.

Ovis aries borealis

Vrij vertaald betekent deze naam zoiets als schaap van het noorderlicht. Het is dan ook een schapenras dat zich in ruige omstandigheden kan handhaven. In de negende eeuw begonnen de Vikingen zich op IJsland te vestigen. Zij namen schapen mee om te kunnen overleven en dit zijn nog steeds de schapen die op IJsland gefokt worden en waarvan Lopi-garen gemaakt wordt.

Op IJsland zijn meer schapen dan mensen. Er zijn tussen de 400.000 en 500.000 schapen op het eiland. In de zomer lopen de schapen vrij rond in de ruige natuur van IJsland, maar in de strenge winters staan de schapen op stal.

De schapen worden goed behandeld. Er wordt nauwelijks antibiotica gebruikt, er zijn geen schapenluizen op IJsland, dus hoeven de schapen niet chemisch ontluisd te worden en bovendien mogen de schapen hun hoorns houden.

Istex

Lopi wordt in de Ístex fabriek op IJsland verwerkt. Deze fabriek werd in 1896 opgericht en verwerkt bijna alle wol van het eiland en is voor 80% eigendom van IJslandse boeren. De wol is gecertificeerd met het OEKO-TEX keurmerk.

Istex publiceert ook patronen. Deze variëren van de klassiek truien en vesten met een pas tot moderne accessoires.

Samenstelling van het garen

Lopi is een 100% wollen garen gesponnen van het schapenras dat al meer dan 1000 jaar op IJsland gefokt wordt. De IJslandse schapen hebben een dubbele vacht. De ondervacht is fijn, zacht en isoleert goed. De buitenvacht heeft lange vezels die sterk zijn en waterafstotend. Deze twee vezels worden samen gesponnen en geven zo een licht, ademend en waterafstotend garen. Het garen is voor sommige mensen een beetje prikkerig doordat de grovere buitenvacht ook in het garen verwerkt is. Aan de ander kant maakt dit het Lopi garen juist zo geschikt voor bijvoorbeeld een stoere trui, zoals onze Linnea.

Linnea-vest-ronde-pas

Lopi wordt geleverd in de natuurlijke kleuren, maar ook geverfd tot een gemêleerd garen. Net als de wol is de verf waarmee gewerkt wordt volgens OEKO-TEX gecertificeerd.

Het is trouwens wel even oppassen als je een trui van Lopi garen wast, want het vervilt heel gemakkelijk. Niet te warm wassen dus en met heel weinig wolwasmiddel.

De IJslandse garens

Het Lopi garen is in verschillende diktes te verkrijgen.

Jöklalopi: een extra dik garen, 100 g = 60 meter, 9 st x 13 tr = 10×10 cm, nld. 8 – 9

Álafosslopi; een dik garen, 100 g = 100 meter, 13 st x 18 tr = 10×10 cm, nld. 6 – 6,5

Léttlopi: een middeldik garen, 50 g = 100 meter, 18 st x 24 tr = 10×10 cm, nld. 4,5 – 5

Einband: een dun garen, 50 g = 250 meter, 30 st x 42 tr = 10x10cm, nld 2,5 – 3

Naast deze 2 – draadsgarens, maakt Istex ook een ongesponnen draad (Plotulopi) die vaak gebreid wordt met meerdere draden samen. En Istex maak een dik sokkengaren (Hosuband). In dit garen zit 20% nylon voor extra duurzaamheid en het wordt op nld. 4 gebreid.

De kleuren

Álafosslopi, Léttlopi, Einband en Plotulopi wordt in prachtig heldere kleuren geleverd.

Kies je voor Jöklalopi dan zijn er de prachtige natuurlijke kleuren van de schapen zelf.

Het dikke sokkengaren is een effen of een mouliné garen (Eng. marl yarn), dus een garen waarvan de twee draden waarvan het getwijnd is contrasterende kleuren hebben.

Wij vinden dit een heerlijk garen om mee te breien. Het is natuurlijk en in prachtige kleuren te krijgen. Bovendien heb je het nooit meer koud als je met deze 100% wollen garens breit. In Nederland worden de Lopi garens o.a. verkocht bij Hooks & Yarn, Dol op Wol en Wolwebwinkel Eucalyta.