trollenwol wolwinkel

Trollenwol, een winkel vol heerlijke echte wol

We zijn nog steeds op wolwinkel-toer door Nederland, en deze keer is Trollenwol in Driebergen aan de beurt. Zoek je 100% echte onbehandelde wol in de mooiste kleuren, dan is dit je adres! We praten met Marja de Haan, eigenaar van Trollenwol en auteur en ontwerper van boeken en patronen, over de winkel, de klanten en wat ze precies wil uitdragen.

trollenwol wolwinkel
Echte wol en echte kleuren

Het ontstaan van Trollenwol

We vragen Marja natuurlijk al eerste waarom zij Trollenwol is gestart. Marja: “Trollenwol is ontstaan uit mijn liefde voor Scandinavië en mijn liefde voor handwerken. Dat kwam bij elkaar in de zoektocht naar wol met een verhaal. Eerst Zweedse wol en daarna Noorse wol. Ik kwam in aanraking met mensen en bedrijven die van wol zonder waarde een prachtig product wisten te maken. De combinatie van creativiteit en eerlijk materiaal dat onze leefomgeving en biodiversiteit in stand houdt wil ik graag uitdragen en overbrengen op mensen die de winkel bezoeken. Het schrijven van boeken over dit onderwerp is een fijne manier om die ideeën aan anderen mee te geven.”

ontwerp_trollenwol

Het assortiment: wol , wol en nog eens wol!

Duidelijk is dat Trollenwol veel 100% wol verkoopt. Marja vertelt op welke wol haar keuze gevallen is en waarom: “Het assortiment van Trollenwol bestaat voor een groot deel uit wat ik vaak gekscherend ‘kriebelwol’ noem. Of in een iets chiquere bui ‘landelijke wol’. Iedereen weet dan meteen wat ik bedoel. Onbehandelde wol van Noord-Europese schapen wordt door veel mensen als een beetje kriebelig ervaren. Maar die wol is onovertroffen geschikt voor breiwerk met verschillende kleuren. En het levert een werkstuk op dat jarenlang mooi blijft waardoor je nooit afscheid hoeft te nemen van je favoriete trui. Daarbij is de ecologische voetafdruk van deze wol veel kleiner tot aan CO2 neutraal aan toe. Beter voor het milieu en voor de diversiteit in onze omgeving.”
“De laatste jaren produceren we met ons eigen merk Schaapjeswol een stoere wol van biologische boerderijen en begrazingsprojecten. Het is een understatement om te zeggen dat er bij Trollenwol geen bol binnenkomt waaraan dierenleed, kinderarbeid of milieuschade verbonden is. Helaas is door de ondoorzichtige productielijnen en methodes het heel moeilijk om deze garanties bij veel mainstream producenten te kunnen achterhalen of te krijgen. Dat is de reden dat we graag met kleinere producenten en spinnerijen werken, waar we ook zelf op bezoek gaan en een persoonlijke band mee hebben opgebouwd.”
Wij van Wol & Co voegen daar aan toe: het milieu, CO2 neutraal, het werken met kleinere bedrijven, dat is iets waar we als breiers allemaal aan kunnen denken als we wol kopen, fijn om te horen dat er winkels zijn die ons daarbij kunnen helpen.

Klanten houden van ‘kriebelwol’ en kleur

Het zal niemand verbazen dat de klanten die naar de winkel komen juist dol zijn op ‘kriebelwol’ en er soms een flink eind reizen voor over hebben om te kunnen kiezen uit de collectie van Trollenwol. De eigen ontwerpen en boeken van Marja laten ook duidelijk zien dat ze zelf ook het liefst met echte wol werkt.

kriebelwol
Schaapjeswol

Inspiratie

Altijd leuk om te weten waar een winkeleigenaar en in dit geval ook ontwerper door geïnspireerd worden. Marja antwoordt: “Er is een aantal ontwerpers dat mij geïnspireerd heeft. Solveig Hisdal, Kate Davies en Kristin Wiola hebben invloed gehad op mijn eigen werk. Maar ook iemand als Dorthe Skappel of traditionele patronen zijn een inspiratiebron geweest. Het belangrijkste vind ik het toegankelijk en leuk maken van het breivak voor alle niveaus en leeftijden.”

Trollenwol geeft advies én heeft een missie

Marja vind het belangrijk dat klanten met vragen over haar ontwerpen in de winkel geholpen worden. Ze legt uit: “Ik vind het heel belangrijk dat je altijd terecht kunt met je vragen tijdens het breien van een van de werkstukken die je in de winkel aanschaft en dan met name bij de eigen ‘Trollenwol’ ontwerpen. Niet iedereen heeft een buurvrouw, tante, oma of moeder om de hoek wonen die even kan helpen als je ergens vastloopt in je project. Die rol neemt de winkel als het ware over.”

“Daarnaast vind ik het stimuleren van creativiteit met wol erg belangrijk. Wol is voor mij wat verf is voor een schilder, steen voor een beeldhouwer en hout voor meubelmaker. Het is een middel om het ambacht dichter bij te brengen en een manier om vreugde te beleven aan het scheppen van dingen met onze handen. Een fijne tegenhanger voor al het werk dat zich tegenwoordig alleen in onze hoofden lijkt af te spelen.”

Kleur!

Voor ons, Wol & Co, is Trollenwol een soort hemel op aarde: wij worden heel blij van al die prachtige kleuren. Marja weet waarom: “Het werken met kleuren is een soort balsem voor de ziel. Het is niet voor niets dat er soms mensen in de winkel komen die nooit handwerken of laat staan breien, maar die zich even komen onderdompelen in de kleurenpracht van de wol. Kleuren maken mensen blij en dragen bij aan harmonie. Dat echte, onbehandelde wol zich het allermooist in de prachtigste kleuren laat verven is dan natuurlijk mooi meegenomen.”

Info

Trollenwol

Traaij 7

3971 GB Driebergen

Tel: 0343 750700

Openingstijden: donderdag, vrijdag en zaterdag 13.00-16.00 uur.

De webwinkel is altijd bereikbaar voor bestellingen: www.trollenwol.nl

fair isle breien