Handige breihulpjes: markeerders

Handige breihulpjes, markeerders? Waarom? Om te breien heb je in principe natuurlijk alleen breinaalden en garen nodig, maar soms is wat extra gereedschap geen luxe. Wat te denken van steekmarkeerders oftewel markeerders?

Markeerders

Markeerders zijn ringen, hangers of draadjes, die je tussen de steken om je breinaald schuift. En wij vinden ze ontzettend handig. Hieronder zie je wat variaties van de markeerring. Links en rechts markeerders die je om je breinaald schuift. En in het midden een markeerder die je, als hij dicht is, ook om je breinaald schuift, maar die je ook als ‘veiligheidsspeld’ kunt gebruiken.

Ringen

Eerst de ringen of hangers die je om je breinaald schuift. Deze gebruiken wij het meest om een motief aan te geven. Steeds voor en na het motief plaatsen we een markeerder, zodat we gemakkelijk kunnen zien waar we zijn in het motief. Bovendien kunnen we eenvoudig checken of we nog genoeg steken in het motief hebben. Dit laatste is vooral heel handig in ajour breiwerk. Met omslagen en minderingen kun je zomaar opeens een steek te veel of te weinig hebben. Gebruik je een markeerring dan kun je snel uitvinden waar je misser zit.

Ring markeerders gebruik je ook in rondbreiwerk om het begin / het einde van de toer aan te geven. Als je ‘steeks’ maakt in rondbreiwerk, gebruik je de markeerders aan weerszijden van de ‘steek’.

Markeerders die open kunnen

Met markeerders die open kunnen, die van de middelste foto, kan je nog wat meer. Je kunt ze ook als je halverwege een toer bent in de toer plaatsen. Maar je kunt er ook, bijvoorbeeld, de goede kant van je breiwerk mee markeren. Soms is dat namelijk moeilijk te zien en met een ‘speld’ die nergens doorheen prikt en nergens aan blijft hangen zie je in één oogopslag wat de goede kant van je werk is. Wij gebruiken deze markeerders ook af en toe om een gevallen steek even op te parkeren.

Zelf een markeerder maken

Persoonlijk vinden we bungelde dingen aan ons breiwerk niet zo fijn, die leuke alpaca’s zouden we dus liever aan een tas hangen. De plastic ringen in verschillende formaten zijn prima. je kan ook kleine haarelastiekjes gebruiken of een zelfgeknoopt lusje. Zo’n lusje maken we bij voorkeur van een niet-wollen garen, op de foto zie je er eentje gemaakt van visnetgaren. De zelfgemaakte steekmarkeerder van dit supergladde en fijne garen schuift lekker makkelijk mee en klit niet aan je breigaren.

Verplaatsen van de markeerder

Okay, je breit dus een motief en hebt tussen de motiefherhalingen een markeerring. Maar wat doe je als je bij zo’n ring bent? Je schuift de ring gewoon van de linkernaald op de rechternaald en bij het breien, doe je net of de ring er niet is. Door de markeerders steeds te verschuiven, wandelen ze als het ware mee met je breiwerk.

Ten slotte

Dus handige breihulpjes: markeerders? Ja, zeker! De mooie steekmarkeerders met Alpaca’s komen van Trollenwol. Wil je meer weten over rondbreien of over motieven inbreien? Bekijk dan ons magazine Werkdraad 2 Rondbreien of Draad!5 Fair Isle .

Wol & Co werkdraad 2 rondbreien cover
Wol & Co Cover draad!5 Fair Isle breien PR