Wol & Co breien met twee draden

Breien met twee draden.

Als je goed naar je garen kijkt, zie je dat de meeste garens bestaan uit in elkaar gedraaide draden. Dat kunnen verschillende soorten draad zijn. Bijvoorbeeld een dikke draad en een dunne draad, of een bobbelige draad en een gladde draad.

Je kunt ook garens vinden waarin twee dezelfde draden, die alleen in kleur verschillen tot een garen zijn getwijnd. Zo’n garen heet een mouliné garen (Eng: marl yarn). Vroeger waren er veel mouliné sokkengarens.

Wol & Co, Nostalgia blauw

Maar zo nostalgisch is zo’n garen niet. Je kunt zelf heel goed met twee garens tegelijk breien en je eigen kleurencombi maken. Hierdoor kun je verrassende projecten breien die echt uniek zijn.

Let op: Niet alle garens zijn hiervoor geschikt. Het is fijn als de twee draden a.h.w. versmelten en dat gaat goed bij twee-draadsgarens. Supersoft van Holst Garn is zo’n twee-draadsgaren.

Wol & Co, Tweedraadsgaren

Hoe doe je het?

Het principe van breien met twee draden is simpeler dan simpel: pak twee draden en ga daarmee breien. Dat is het.

Door subtiele of minder subtiele combinaties te maken kun je variëren. Je kunt strepen breien, de ene kleur in de ander over laten lopen of juist een all-over mouliné werkstuk breien. Precies wat je zelf het leukst vindt.

Wol & Co Mouliné Strepen
Wol & Co Kleuroverloop

Tenslotte

Tip: ga experimenteren. Zoals we in Draad!3 breien & kleur als zo vaak zeiden: pas als je het breit zie je of je idee ook net zo goed uitpakt als je gedacht had. En met dit warme weer is het helemaal niet zo erg om kleine lapjes te breien.

Deze voorbeelden zijn gebreid van garens van Holst Garn. Supersoft en Coast van Holst Garn zijn in een groot aantal prachtige kleuren te krijgen, maar het garen is niet al te dik. Wil je toch een dikker project maken van dit leuke garen dan kun je makkelijk met twee draden breien. Wil je een effen breiwerk? Geen probleem, dan brei je met twee dezelfde draden natuurlijk!