Log Cabin in een kussen

Log Cabin in een kussen is het vervolg op ons vorige blog: Lapjes van restjes: log cabin. Hierin schreven we over het breien van lapjes voor een deken. De lapjes voor de deken zijn allemaal vierkant, maar soms wil je een rechthoek breien. Als je een kussen wilt overtrekken bijvoorbeeld. De lapjes voor de deken breien we van restjes sokkengaren op naalden 2,5. Dit kussen is gebreid op naalden 5 met een dubbele draad van een gemiddeld dik garen. Lekker snel klaar dus!

Als je een rechthoek wilt breien, kun je natuurlijk gewoon aan de gang gaan, maar je kunt ook even rekenen.

Je gaat als volgt te werk:

  1. Meet de breedte.
  2. Meet de lengte.
  3. Deel het grote getal door het kleine getal. Nu heb je het verhoudingsgetal tussen lengte en breedte.
  4. Voor de breedte van het kussen reken je het aantal steken uit.
  5. Vermenigvuldig dit getal met het verhoudingsgetal. Nu heb je het aantal toeren van de lengte.
  6. Nu weet je hoeveel steken je breit in de breedte en hoeveel ribbels in de lengte. Je kunt nu zelf de ‘logs’ uitrekenen.

Voorbeeld voor ribbelsteek

Hieronder geven we je een voorbeeld. We hebben een kussen gebreid in ribbelsteek. Ribbelsteek is handig, omdat de steek even breed is als een ribbel hoog is. Handig rekenen dus, want de verhouding van steek en ribbel is dus 1 : 1.

Dit kussen is 50 steken/ribbels breed en 68 steken/ribbels lang (uitgerekend zoals hierboven). Het midden (log1) is een stuk van 10 x 20. De randen (log 6 t/m 9) wilden we 10 ribbels hoog maken. Voor de middelste logs is er over:

Log 1 (kleur 1): 10 steken en 20 toeren.

Log 2 t/m5 (kleur 2):  log 2: 14 toeren; log 3: 10 toeren; log 4: 14 toeren; log 5: 10 toeren.

Log 6 t/m 9 (kleur 3): alles 10 toeren hoog.

Afwerking

De afwerking van het kussen hebben we simpel gehouden. De twee delen zijn met een kruissteek aan elkaar gemaakt. Toen er drie kanten dicht waren, hebben we het binnen kussen erin gedaan. En daarna hebben we de vierde zijde dichtgemaakt.

Je ziet het, het breien van vierkanten en rechthoeken nodigen uit tot experimenteren!

Wij vinden het werken met kleur leuk en inspirerend. Wil je meer weten over kleur en kleurgebruik? Dan is Kleurenleer van Johannes Itten een klassieker