Koperdraadje, handgeverfde garens en veel kleur

Na ons ‘bezoek’ aan Hooks and Yarn nemen we deze keer een kijkje bij wolwinkel Koperdraadje in Alblasserdam. We vallen maar met de deur in huis: waar komt de naam van de winkel vandaan? Eigenaar Lia legt uit: “De naam is ontstaan doordat mijn vader die elektricien was mij altijd zo noemde, vanwege mijn rode haar”.

Koperdraadje
Handgeverfd garen van Koperdraadje

We vragen Lia wat het idee achter haar winkel is. Lia: “Persoonlijk vind ik het contact met klanten erg leuk en een goed advies geven over garens, patronen en ook kleuren is erg belangrijk. Zeker als je wol koopt die in een wat hogere prijsklasse zit. Dit voorkomt teleurstellingen. Je kunt wel zeggen dat het mijn missie is om iedere klant door het geven van het juiste advies in staat te stellen hun project tot een goed einde te brengen. En daarna ook blij zijn met het eindresultaat.”

Het assortiment van Koperdraadje

Waar bestaat het assortiment van Koperdraadje uit? “In de winkel vind je diverse kwaliteiten, katoen om bijvoorbeeld beestjes mee te haken, mixen van katoen acryl (Scheepjes), Shetland wol (Holst Garn), pure alpaca (Adriafil), heel veel sokkenwol (diverse merken Opal, Lana grossa, Lang yarns, Regia, Schoppel), Ijslandse wol voor stoere warme truien (Istex), een aantal kwaliteiten van Rowan,
en gerecyclede wol en jeans (Borgo de pazzi). En natuurlijk mijn eigen handgeverfde garens.

Welk garen is favoriet bij je klanten en waarom? “Veel klanten zijn fan van mijn hand geverfde wol en komen daar vaak van wat verder weg speciaal voor naar de winkel. Het is natuurlijk heel gevarieerd in kleuren en je koopt iets unieks, garen dat geen massa productie is.”

Lia heeft natuurlijk ook zo haar eigen favorieten: “Allereerst brei ik heel graag met mijn eigen hand geverfde garen. Lekker zacht en ik hou van de mooie kleuren die je kunt combineren. Van de fabrieksgarens is de FeltedTtweed van Rowan mijn favoriet. Ik hou erg van inbreien en daar vind ik deze draad uitermate geschikt voor. Vrijwel alle kleuren kun je met elkaar combineren. Doordat het een tweed draad is. Veel van onze ontwerpen zijn hier daarom ook van gemaakt. Zoals de Hindelooper shawl, de Heideshawl, de Strandshawl en het Miller Sweetheart vest.”

Lia heeft niet echt een favoriete ontwerper: “Ik vind heel veel leuk. Soms een vrolijke kleurige shawl van Stephen West, zijn ontwerpen zijn spannend en zitten vaak vol met nieuwe technieken. Maar ik vind het ook heerlijk om een basis trui of vest te breien van bijvoorbeeld Petit Knit. En de topdown truien van Caitlin Hunter en Jennifer Steingass vind ik ook fantastisch.”

En verder?

Is er nog iets belangrijks wat wij van jou en je winkel moeten weten? “Ik ben getrouwd met de molenaar en schrijf iedere vrijdag een blog over het wel en wee in de winkel en op de molen. Dat ik alle boeken van Wol en Co verkoop, haha. Kleuradvies geven vind ik heel erg leuk. Op de website vind je niet zoveel losse garens omdat ik het advies erbij graag persoonlijk geef. Voornamelijk de handgeverfde wol staat in de online winkel. Wil je weten wanneer er nieuwe wol in de webshop komt, dan kun je je inschrijven voor een nieuwsbrief via de website. Bij mijn winkel kun je gratis voor de deur parkeren. En in normale tijden geven we ook workshop.”

Info

Koperdraadje
Scheldeplein 15
2953 EV Alblasserdam
078-6930333
Openingstijden: maandag en donderdag gesloten, di, woe en vrijdag open van 9-17 uur, zaterdag open van 10-16 uur.