Kralen inbreien met de haaknaald methode

Kralen inbreien met de haaknaald methode, of kralen meebreien, hoe doe je dat? We bedoelen hier een breiwerk waar af en toe een kraal ingebreid wordt, en dus niet het breien met kralen. Een kraal op de juiste plek kan een ajourmotief net een subtiel accent geven. Of misschien wil je gewoon af en toe een mooie opvallende kraal inbreien in een eenvoudige sjaal.

Kralen inbreien kan op verschillende manieren. Je kunt, voor je begint, de kralen aan je garen rijgen. Als je op het punt bent waar je een kraal wilt hebben, schuif je kraal naar de naald en breit hem in. De kraal zit om de werkdraad. Als je het leuk vindt, rijg wat kralen aan een draad en brei een proeflapje. Je zult merken dat de kraal in principe aan de achterkant van je werk zit na het inbreien. En dat als je tricotsteek breit de kraal niet in het midden van de steek zit. In ribbelsteek valt dat niet op, maar je moet er dus wel even over nadenken. Op deze manier kralen inbreien kan op zoveel manieren dat we deze methode even laten voor wat het is.

En dan nu kralen inbreien met de haaknaald methode. Als je gewoon af en toe een leuke kraal wil inbreien of een paillet, dan is dat de handigste methode. In het kort, je breit tot waar je de kraal wilt hebben, zet met behulp van een haaknaald de kraal op een steek en klaar. Je hebt een kraal ingebreid. De kraal zit om twee pootjes van een steek.  Hieronder laten we je in stappen zien hoe dat gaat.

Wat heb je nodig?

Je hebt nodig:

  • garen dat dubbel door het oog van de kralen past
  • kralen
  • een haaknaald die door het oog van de kralen past

Natuurlijk kies je kralen die bij je garen passen, qua kleur en stijl. Maar probeer voor je begint of de haaknaald door het oog van de kraal gaat. Probeer dat ook even met een dubbele werkdraad van het garen waarmee je wilt werken.

Hoe doe je het?

Je breit tot en met de steek waar je een kraal wilt hebben.

Steek met je haaknaald door het oog van de kraal en pik dan de net gebreide steek op. Dat is dus de steek op je rechternaald.
Het is niet erg als de steek wat groter wordt, je kunt ‘m straks weer wat aantrekken.

kralen inbreien met de haaknaald methode steek

Trek de steek door de kraal. Dat gaat het makkelijkst als je de kraal vasthoudt.

kralen inbreien met haaknaald methode 2

Zet de steek weer terug op je rechternaald. Je ziet dat de kraal om de twee pootjes van de steek heen zit. Je kunt de steek weer wat aantrekken.

Na een paar toeren ziet het zo uit. De kralen zitten echt in je breiwerk. 

Als je het handiger vindt, kun je ook eerst een kraal om een steek zetten en die dan breien. Je pakt dan de eerste steek van de linkernaald op met de haaknaald en schuift de kraal om de steek. Dan zet je de steek weer op de linkernaald en breit die steek. Dat breien gaat misschien wat lastiger. Bedenk ook dat de kraal nu in de toer ónder je huidige toer zit.