Arthur onze sokpop

Arthur onze sokpop, is het resultaat van een experiment. We hadden een tijdje geleden het goede besluit genomen om onze ufo’s (unfinished objects) eens onder de loep te nemen. We hebben bekeken of we ze zouden uithalen, weggeven of zouden afmaken.

Sok wordt pop

Arthur onze sokpop, zat niet in de planning als pop. Hij zou groene sokken worden. Middenboven in de foto zie je het begin van de eerste been-eerst groene sok. Maar bij nader inzien hadden we niet zo veel zin in knalgroene sokken, maar uithalen…. We besloten een experiment te doen.

Het experiment zit ‘m hierin dat we een sokpop wilden maken met alleen maar (of zo veel mogelijk) technieken die je ook in het sokken breien gebruikt.

Wol & Co sokken in wording

Soktechnieken gebruiken

Het groene been van de sok werd zo de hals van een sokpop. We maakten nog wel een gele streep om het geheel wat op te peppen.

Daarop kwam een Hollandse hiel als achterhoofd. Achteraf gezien had het ook wel een Franse hiel mogen zijn, want die is wat ronder. Nou ja, dan maar een vierkant hoofd.

We minderden gewoon voor de spie.

Hollandse hiel wordt achterhoofd.

De bek

Na de spie hebben we de voet in twee delen gebreid – alsof je dus een hielflap breit (soktechniek!). Aan de zijkanten maakten we een ribbel van 3 steken net als bij een hielflap. Aan het einde van de voet / hielflap / bek hebben we geminderd alsof we een afgeronde teen gingen maken.

Zowel de onderkant als de bovenkant van de bek hebben we zo gebreid. De onderkant had achteraf gezien beter wat korter gekund. Goede leer voor de volgende keer.

Toen moest de bek nog een binnenkant krijgen. Voor de roze binnenkant hebben we steeds aan het einde van een toer een bultje van de ribbels langs de zijkant opgenomen. Eerst meerderden we alsof we een teen-eerst afgeronde teen maakten en aan het einde hebben we weer geminderd als voor een been-eerst afgeronde teen.

Eén bekdeel geminderd als een afgeronde teen.
Voor de binnenkant van de bek namen we steeds een bultje op van de ribbelrand van de bek.

Mini ronde teen wordt oog

Het laatste stukje van de bek zou eigenlijk, als we het netjes wilden doen, met de Kitchener Stitch dicht moeten, maar daar hadden we geen zin meer in. We hebben gewoon de drienaalden afkanting gebruikt, ook al is dat natuurlijk niet echt een soktechniek.

Er moesten nog wel ogen op Arthur. Die hebben gemaakt door steken op het hoofd op te nemen en daar een mini ronde teen op te breien – yeah, een soktechniek!

De pupillen hebben we op de ogen gemaasd.

Conclusie

Je kunt met soktechnieken dus prima een sokpop breien. En nog beter: een sokpop kan prima in zijn eentje zijn, dus je heb geen last van je ‘second sock syndrome’. Een ander mooie bijkomstigheid is dat je van al je restjes sokkengaren hele sokpop families kan breien.