Sokken breien – een sokreparatie met borduurwerk

Sokken breien – een sokreparatie met borduurwerk? Ja, een tijdje geleden gaven we jullie de website van Selvedge Magazine door. Op de website kun je maak-projecten vinden en één daarvan is het zichtbaar repareren (visible mending) van een kussen. Hikaru Noguchi schreef er een boek over en legt in de genoemde tutorial één van de door haar gebruikte technieken uit.

Bij Wol & Co zijn we gek op repareren en er was nog wel een paar sokken dat aan reparatie toe was. Eén en één is twee, dus….

Sokkengaren

We hebben geborduurd met sokkengaren. Het is tenslotte een sok die gerepareerd moet worden en sokkengaren is versterkt met polyamide. Bovendien hebben we als sokkenbreiers altijd wel een restje garen. Door versterkt garen te gebruiken kan de sok er weer een tijdje tegen. Je kunt natuurlijk ook speciaal stopgaren gebruiken, dat is ook extra sterk, maar iets dunner dan sokkengaren.

De zolen en tenen zijn dus bijna doorgesleten en deze prachtige sokken willen we nog even aan kunnen trekken.

Festonsteek

De zolen en tenen zijn dus bijna doorgesleten en deze prachtige sokken willen we nog even aan kunnen trekken. Voor de zolen gaan we aan de gang met de festonsteek – van buiten naar binnen.

Eerst borduren we met een rijgsteek rondom de versleten plek. Dan vullen we het rondje in van buiten naar binnen, dus. Door deze steek krijg je aan de binnenkant alleen streepjes. Dat lijkt fijn, omdat je dat waarschijnlijk straks haast niet voelt. Maar dat gaan we uitproberen.

De teen repareren

Voor de tenen gaan we ook met de festonsteek aan de gang, maar dan van binnen naar buiten. We maken er een soort slakkenhuis van. Ook hier zijn aan de binnenkant alleen streepjes te zien.

sokken breien - een sokreparatie met borduurwerk

Hikaru Noguchi

Om te voelen of het ook wel lekker loopt op de festonsteek hebben we er een dag op gelopen. En, ja, het voelde helemaal prima. Lekker zacht zelfs.

Dit is een reparatietechniek om te onthouden! Omdat we van repareren houden, kochten we het boek ‘Darning, repair make mend van Hikaru Noguchi. Wij vinden het boek zeker de moeite waard. Hoe fijn is het als je die favoriete sok, trui of deken nog een tijdje kunt gebruiken? En de door haar gebruikte technieken zijn anders dan anders. Leuk om eens uit te proberen.

Het boek heeft duidelijke foto’s en uitleg van de technieken en van de toepassingen van de technieken in textiel. Darning, repair make mend is wel in het Engels, maar zoals gezegd, het boek heeft duidelijke foto’s.

Wil je een gat in je sok liever op de klassieke manier repareren? We schreven daar al eens een blog over. Hier vind je het blog. Of heeft je sok misschien een hele nieuwe teen nodig? Hier vind je de uitleg.

draad 4 en werkdraad 4 bundel

Wil je meer weten over het breien van sokken? Dan is Draad! 4 sokken breien echt een boek voor jou. Alles staat er in en met dit boek kent sokken breien geen geheimen meer voor jou. We hebben ook een serie magazines: Werkdraad. In onze werkdraden vind je uitgebreide uitleg over verschillende technieken in woord en beeld.