Een plantenhanger van touw

Een plantenhanger van touw haken is eenvoudiger dan je zou denken. En, ja, soms haken we wat bij Wol & Co.

Het is leuk om zelf iets te maken voor in je huis. Planten fleuren het geheel altijd op, maar als je plant verpot hebt, is er soms geen geschikte hanger meer. Dan is zelf aan de slag gaan, met wat je in huis hebt, of met wat er in het tuincentrum te koop is, een goed idee.

Wij hebben touw uit het tuincentrum gebruikt. Dit is milieuvriendelijke en ook vriendelijk voor je portemonnee. We kozen ervoor om een dik touw om te haken met een dunner touw. En je hebt een haaknaald nodig die bij het dunnere touw past.

Verder heb je iets nodig dat waterdicht is om in de hanger te zetten. Je wilt tenslotte niet dat je na het water geven moet dweilen. Je kunt een oud blik gebruiken, een afgedankte weckpot, een leeg pindakaaspotje en zelfs een oud (melk)pak.

Zo ga je aan de slag:

Hieronder vind je stap voor stap hoe wij een plantenhanger van touw hebben gemaakt. Voor je eigen hanger maak je eerst een magic loop van het dunne touw. Dat is handig want als je even op weg bent met haken, kun je het rondje dicht trekken en sluit het rondje perfect. En haak een stuk of 5 vasten in de loop.

Leg nu het dikke touw op je vasten en haak één vaste om het touw heen. Haak daarna een losse, weer een vaste om het touw heen, weer een losse enz. tot je rond bent. Trek het rondje aan en kijk of je misschien nog een halve vaste en een losse moet maken om het rondje te kunnen sluiten. Zorg dat je rondje goed plat ligt.

Je blijft zo rondhaken tot je de bodem van het potje (blik of pak) kunt bedekken. Soms moet je even een extra vaste / losse haken om het geheel plat te krijgen. Af en toe even passen dus.

Als je bodem klaar is dan ga je omhoog. Hiervoor haak je door zoals je deed en je meerdert niet meer. Daardoor gaat je haakwerk vanzelf rechtop staan.

Haak tot de hoogte die je nodig hebt. Snijd of knip het dikke touw schuin door en haak tot ook het laatste deel van het touw omhaakt is. Hecht het dunne touw af.

Wij haakten nog twee hengsels aan de hanger. Dit doe je met alleen maar lossen. Je maakt ze zo lang als je zelf nodig vindt.

Kijk in onze blogs om te zien hoe je ook alweer een losse of een vaste haaksteek maakt. Of bekijk de filmpjes van Het Klokhuis.