Leer haken, de basisketting

Dit is deel 1 van de serie Leer haken.

Leer haken, we beginnen met de basisketting. Haken is niet moeilijk, even oefenen en al snel maak je iets leuks. We beginnen met de basis. Allereerst leggen we uit hoe je de haaknaald en de draad vast houdt. Dan maak je een basisketting en daarna ga je steken in die basisketting maken. De basisketting is wat de opzet bij breien is. Het heet basisketting, omdat het er uit ziet als een ketting met schakels.

Je hebt nodig:

een haaknaald en wol of stevige katoen

Kies een haaknaald die qua dikte past bij het garen dat je gebruikt! Om te oefenen zou je een iets dikkere naald kunnen gebruiken zodat het wat makkelijker gaat.

 • Hoe hou je de haaknaald en het garen vast?

 • Maak een schuiflus en steek je haaknaald erdoor

  Deze schuiflus maak je net zo als bij het breien, kijk hier hoe je hem maakt.
  Steek je haaknaald in de lus, het korte eindje draad zit aan de voorzijde, de draad met het bolletje eraan zit aan de achterzijde.
  Houd de draad en haaknaald op een voor jou prettige manier vast. Dat kan op twee manieren: als een potlood of als een mes. De steel van de naald ligt in je hand, het haakje wijst naar beneden. Hier zie je de ‘potlood’ methode
  stap 1 leer haken

 • De ‘mes’ methode

  Je kan de haaknaald ook als een mes vasthouden, dat is prettiger als je met een dikke of stugge draad werkt.stap 2 leer haken mes

 • Hoe moet de draad?

  Het vasthouden gaat zo:
  Leg de draad die naar de bol garen gaat van voor naar achter over de wijsvinger van je rechterhand.
  stap 3 leer haken

 • Hoe hou je de naald en draad in bedwang?

  Klem de draad met je drie overige vingers tegen de binnenkant van je hand.
  Met je duim en wijsvinger hou je het draadje en de onderkant van de steek op de naald vast.
  Het haakje van de naald bevindt zich heel dicht bij de wijsvinger.
  draad en haaknaald vasthouden

 • Basisketting maken

  Dan gaan we nu de basisketting maken. Dat doe je met een steek die losse heet. Eén losse, twee lossen. Een beetje een gekke naam, dat vinden wij ook. De lossen samen maken de basisketting. Je doet het zo:

 • Draad oppikken en doorhalen

  Steek de naald, met het haakje naar beneden gericht, van voor naar achter onder de draad op de linker wijsvinger door, dit heet een omslag.
  leer haken draad oppikken
  Draai het haakje iets naar je toe en trek de haaknaald naar je toe, de draad glijdt vanzelf in het haakje.

  Haal de draad door het lusje van de steek op de naald, zie plaatje 3. Je eerste kettingsteek of losse is gehaakt. Herhaal dit van stap 5 en oefen net zo lang totdat je een mooie regelmatige basisketting hebt.
  leer haken de eerste losse
  Je eerste kettingsteek of losse is gehaakt. Doe steeds wat op plaatje 1, 2 en 3 staat en oefen net zo lang totdat je een mooie regelmatige basisketting hebt.

De basisketting mag nooit te strak zijn, het handigst is om een dikkere naald te gebruiken. Na het maken van de basisketting pak je een haaknaald die bij het garen en jouw manier van haken past. Even uitproberen dus.

Een basisketting ziet er zo uit:

Zo, het begin is er. Deel 2 van de serie Leer haken heet: leer haken: de vaste.