De hoek om met verkorte toeren in ribbelsteek

De hoek om met verkorte toeren in ribbelsteek is een makkie. Het maakt een mooie schuine hoek in je rand. En het is helemaal niet ingewikkeld. Eerder schreven we een blog over het breien van een rand haaks op een project. Als je zo’n rand breit en je wilt de hoek om is dit een handige manier.

Hieronder leggen we uit hoe je dat doet.

Hoe maak je een schuine hoek met verkorte toeren?

1.Brei tot je geen steken meer op kunt nemen voor de rand. Je laatste toer is een teruggaande toer.

2.Brei nu een heengaande toer tot één steek voor het eind.

3.Keer je werk.

4.Brei een teruggaande toer waarbij je de eerste steek breit.

5.Brei een heengaande toer tot twee steken voor het eind.

6.Keer je werk.

7.Brei een teruggaande toer waarbij je de eerste steek breit.

8.Heengaande toeren brei je steeds één steek korter dan de vorige heengaande toer. Je ziet wel waar je moet eindigen, want er zit een ‘gat’ na de steek die je niet meer zou moeten breien.

9.Heb je alle steken gehad – je laatste toer was er één van 1 steek – dan brei je alle steken van de toer heen en terug.

10.Nu ga je het omgekeerde van daarnet doen. Je breit een toer van 1 steek, dan van 2 steken, dan van 3 steken, totdat je de laatste steek weer kunt samenbreien met je project*.

11.Je bent nu de hoek om en je kunt weer verder met je rand.

Tip

In ribbelsteek zijn de steken even hoog als breed. Ze zijn dus vierkant. In tricotsteek is dit niet zo. De steken zijn iets hoger dan breed. Toch kun je zo de hoek om. Wij halen dan van de teruggaande toer de eerste steek af. Dan ziet het er wat vloeiender uit.

werkdraad 3 meerderen en minderen cover

In ons magazine Werkdraad 3 meerderen en minderen leggen we nog meer uit over het breien van verkorte toeren.

Wij breiden dit lapje met sokkengaren van het merk Opal. Het leuke van sokkengaren is dat het altijd even dik is en bijna altijd dezelfde samenstelling heeft. Je kunt dus rustig een mooi bolletje kopen, want het combineert altijd met wat je al hebt. En voor het combineren van restjes sokkengaren geldt natuurlijk hetzelfde.