De Afstap, kwaliteit in hartje Amsterdam

In onze serie over wolwinkels kan De Afstap in Amsterdam natuurlijk niet ontbreken. Naast de mooie garens van De Afstap is het pand en de omgeving al een belevenis op zich. We praten met Lonnie, de drijvende kracht achter De Afstap.

De Afstap

Wat wil De Afstap haar klanten meegeven?

Lonnie legt uit waar De Afstap voor staat: “Kwaliteit, zowel van de producten, als van de advisering, is één van de speerpunten van het beleid van de Afstap. Dat zie je in de gratis breibegeleiding voor klanten van de Afstap, maar ook in een grote variatie aan breicursussen en workshops. Beginnelingen, maar ook gevorderde breiers, krijgen les van ervaren docenten die dankzij de kleine groepsgrootte veel persoonlijke aandacht kunnen geven aan de individuele cursist. In een wereld waarin commercie en snelheid centraal staan, vinden klanten bij de Afstap persoonlijke aandacht, de mooiste materialen en professioneel advies.”

De garens

Prachtige garens in overvloed in deze winkel. Lonnie vertelt welke garens er zijn en waarom: “De Afstap is de Flagship Store van Rowan Yarns, het toonaangevende Britse kwaliteitsmerk. De hoge kwaliteit van de garens en patroonboeken is van oudsher bepalend voor de keuze voor dit merk als basis voor de collectie. Daarnaast volgt Rowan de ontwikkelingen van de modetrends op de voet, zowel wat betreft kleurkeuze als moderne ontwerpen. Ook voor de Britse garens van Marie Wallin (British Breeds) ben je bij de Afstap aan het juiste adres. We merken dat de vele kleuren van het Schotse garen JC Rennies een inspirerend uitgangspunt vormen voor klanten die graag zelf met kleur aan de slag gaan.”

Als liefhebbers van kleur vinden wij van Wol & Co de ontwerpen van Christel Seyfarth prachtig en erg inspirerend. Deze Deense ontwerpster blinkt uit door haar kleurgebruik en is zeer populair onder breiers. Bij De Afstap vind je complete kits met garen en patroon van bijvoorbeeld shawls en jasjes.

Boeken en meer

Dé reden om een bezoekje aan De Afstap te brengen is zeker ook de grote collectie brei- haak- en borduurboeken, misschien wel de grootste in Nederland. Aan de leestafel kan naar hartenlust worden gebladerd in de nieuwste boeken van onder meer Rowan, Kim Hargreaves, Laine, Pom Pom, Marie Wallin, Kate Davies en vele andere auteurs. Leuk dus dat onze Draad! boeken daar ook tussen staan!

Uiteraard kun je ook voor naalden in alle soorten en maten terecht in deze winkel. ADDI, het degelijke Duitse merk, levert brei- en haaknaalden van superdun tot zo dik als bezemstelen, zowel rechte als rondbreinaalden in metaal, plastic of bamboe. De collectie wordt aangevuld met naaldensets en losse onderdelen van het populaire merk GiaoGoo

Voor wie  niet zelf kan of wil breien, biedt de Afstap een grote collectie kant en klare modellen en de mogelijkheid in opdracht een model te laten breien, perfect aangepast aan de wensen, maat en kleurkeuze van de opdrachtgever. Ook voor borduurliefhebbers heeft de Afstap een brede collectie materialen beschikbaar, zoals DMC borduurgarens o.a. DMC borduurwol, Appleton Crewel, Blomstergarn, Aïda, kaaslinnen, Jobelanstoffen, borduurboeken en borduurpakketten.

Welk garen is favoriet bij de klanten van De Afstap en waarom?

We willen graag weten welk garen favoriet is bij de klanten. “Rowan Kidsilk Haze is het favoriete garen voor veel van de klanten. Het is al jarenlang een belangrijke component in elke Rowan-collectie. Met dit veelzijdige garen kunnen heerlijk zachte, warme en superlichte shawls, truien en vesten worden gebreid. Ook wordt het garen vaak gecombineerd of samen gebreid met andere Rowan-garens. Je krijgt dan een verrijkt breisel ontstaat met een extra mooi en pluizig effect. De Kidsilk Haze van Rowan onderscheidt zich door de hoge kwaliteit en zachtheid van de mohair. Het subtiele kleurenpalet wordt dat ieder seizoen aangepast aan de nieuwe modekleuren.”

Welk garen is jullie persoonlijke favoriet en waarom?

Rowan Felted Tweed is de favoriet van de verkoopsters Jans, Hanneke, Carla, Ellen ook Lonnie. Het garen met Tweed-effect heeft een fijne samenstelling van wol, alpaca en viscose, breit lekker uit en biedt maar liefst een keuze uit 60 kleuren, die onderling perfect te combineren zijn, en 8 verlopende kleuren.

Wie is jullie favoriete ontwerper en waarom?

Er zijn veel getalenteerde ontwerpers in de breiwereld, zoals Marie Wallin, Kate Davies, Christel Seyfarth en een keur aan Scandinavische en Noord-Europese ontwerpers. Maar als we er dan toch één moeten kiezen, is dat beslist Kim Hargreaves. Deze productieve Britse ontwerpster is beroemd om haar slank afkledende jasjes, maar ook om haar lekkere ruime truien en vesten. Die zijn zeker ook voor beginnende breiers te breien. Met meerdere nieuwe uitgaves per jaar, houdt Hargreaves gelijke tred met de modewereld, waardoor zij de breiwereld naadloos laat aansluiten op de behoeftes van modebewuste breiers. 

Wolwinkel De Afstap, zeker een bezoek waard!

Als je van mooie garens houdt, een leuk of leerzaam breiboek zoekt of een goede cursus wilt volgen, ga dan zeker eens langs bij De Afstap. Om met Lonnie te spreken: “In een tijd waarin de grootwinkelketens beeldbepalend zijn in de binnensteden, is de Afstap een  winkel met hart voor de klant, waarbij de menselijke maat, persoonlijke benadering en duurzaamheid centraal staan. We staan klaar om klanten welkom te heten op één van de mooiste plekjes van Amsterdam.”

Info

De Afstap, Oude Leliestraat 12, 1015 AW Amsterdam, T 020-6231445

Website

Openingstijden (in ‘normale’tijden):

Maandag: 13u – 17.30u
Dinsdag t/m zaterdag: 10.30 – 17.30u