Sokken breien – gestreepte sokken met afgehaalde steken

Sokken breien – gestreepte sokken met afgehaalde steken breien geeft een prachtig effect. Je vindt het patroon in het december nummer van Handwerken Zonder Grenzen. Het complete patroon mét foto’s om zo mee aan de slag te gaan.

Sokken breien - gestreepte sokken met afgehaalde steken

Zoals je wel kunt zien hebben we de sokken blauw / oranje en oranje / blauw gebreid. Dat doen we wel vaker, omdat we het leuk vinden om te zien hoe anders de kleuren werken wanneer je de achtergrondkleur en de motiefkleur verwisselt. Bovendien hebben we dan veel minder last van het tweede-sok-syndroom.

De sokken beginnen bij de teen, hebben een omgekeerde hielflap, dan een been met motief en tenslotte een 2 recht 2 averecht boord die we elastisch afkanten.

Hierboven kun je goed zien hoe een omgekeerde hielflap eruit ziet. De grote hiel zit onder de voet en de kleine hiel zit achterop de hiel. De spie is kleiner dan een hiel met hielflap die je vanaf het been breit, maar hij ís er wel. Je heb dus toch wat extra ruimte.

Je ziet hierboven ook dat we het motief niet eerder beginnen dan na de hiel en dan eerst aan de voorkant en pas als de spie klaar is ook op de kuit. We willen geen motief op de bovenvoet, omdat wij dit niet zo lekker vinden zitten. Maar als je hier nooit last van hebt, is er niets dat je tegenhoudt om het motief ook op (of misschien zelfs onder) de voet te beginnen.

Je kunt natuurlijk elk 4-draads sokkengaren begruiken voor deze sokken. Wij kozen hier voor Arwetta van Filcolana. Dit is een superzacht garen dat oorspronkelijk voor kinderkleding ontworpen is. Maar omdat er 20% nylon in zit, kun je het heel goed gebruiken om sokken van te breien. Het is in heel veel kleuren verkrijgbaar en heeft de kenmerkende Scandinavische kleurenpracht.

Heb je zin om aan de slag te gaan, maar weet je nog niet hoe? Of wil je jouw sokkenbreikennis uit te breiden? Dan is Draad!4 sokken breien een boek voor jou. Je vindt het in onze webshop.