breien uit de stekenbibliotheek

Breien uit de stekenbibliotheek

Zo af en toe vinden we een steek zo leuk dat ook wij wat breien uit de stekenbibliotheek. Dat was het geval bij het motief van vorige week: de kantelende blokken. Na het breien van een lapje voor onze stekenbibliotheek wisten we zeker: dat wordt een colsjaal in dit motief. 

De colsjaal gaan we als volgt breien:

  • Starten met een tijdelijke opzet, te vinden in Werkdraad 4 opzetten & afkanten pagina 16.
  • Breien in het motief kantelende blokken.
  • Aan beide zijden willen we 4 kantsteken in ribbelsteek.
  • Breedte ongeveer 25-30 cm, lengte minimaal 140 cm.
  • Niet afkanten.
  • Steken van tijdelijke opzet weer opnemen.
  • Begin en eind aan elkaar mazen.

Natuurlijk moet er wel even een proeflapje gebreid worden om te beoordelen of het garen wat we op het oog hadden en de naalddikte oké waren voor dit project. Het garen van onderstaand proeflapje is Holst Garn Supersoft en de naalddikte 3 mm. Het breisel is soepel maar niet te gaterig, prima dus.

breien uit de stekenbibliotheek

Zo’n proeflapje is natuurlijk ook heel handig om te bepalen hoeveel steken je op moet zetten. Je meet hoeveel steken er in een breedte van 10 cm zitten. Daar ga je mee aan het rekenen. In dit blog lees je hoe je dat doet.

Wij zetten 73 steken op: 4 x 16 steken in motief + 1 extra + 2 x 4 kantsteken. In het breischema van dit motief zie je de 16 motiefsteken en de extra steek. De kantsteken voegen we toe om een mooie rand te krijgen. We breien ze in ribbelsteek, dus elke toer recht.

De lengte van de colsjaal bepalen we ‘on the go’.

Aan de slag dus maar, en een beetje de rust opzoeken. Want al is het motief niet super ingewikkeld, een foutje is zo gemaakt. En uithalen is niet leuk, zeker niet in ajoursteken.

Al breiend bedenken we dat breien uit de stekenbibliotheek wel meer mooie sjaals of colsjaals kan opleveren. Breien levert altijd nieuwe inspiratie op! Maar eerst deze colsjaal afmaken. Hopelijk kunnen we in een volgende blog laten zien wat het eindresultaat is.

Meer weten over ajour breien, breischema’s lezen, fouten voorkomen én herstellen? Kijk dan even naar ons breimagazine Werkdraad 5 ajour breien.