Ajour colsjaal breien

ajour colsjaal breien

En onze ajour colsjaal is af! En misschien geen verrassing, het is heel fijn, een ajour colsjaal breien en ook het dragen. Dat gaan we zeker vaker doen, met andere leuke steken uit onze eigen stekenbibliotheek.

In een eerder blog kan je lezen hoe we de col begonnen: eerst een proeflapje uiteraard, dan even rekenen, opzetten en breien maar. Zo zijn er twee varianten gebreid: een lange colsjaal die twee keer om je nek kan, en een korte die ‘hoog’ genoeg is om je oren een beetje warm te houden.

breischema lezen

Tijdens het breien 

Breien is leuk, maar jammer dat het gewone leven er steeds tussendoor komt. Vooral als je ajour motieven breit. Als snel worden we er weer aan herinnerd dat het heel vervelend is als je gestoord wordt en daarna niet meer weet waar je gebleven was. Een plakkertje in het breischema om te markeren waar je gebleven bent, is dus verstandig. En omdat plakkertjes ook wel eens loslaten, is het ook handig om te noteren in welke toer je bent als je even wegloopt.

colsjaal blocken

Klaar maar nog niet helemaal

Is de colsjaal lang genoeg? Dan is toer 15 je laatste toer. De steken laat je op de naald staan. Nu ga je de sjaal eerst wassen en blocken. Tip: wikkel elastiekjes om de uiteinde(s) van je naald, de steken kunnen er dan niet afglippen.

Brei je de lange variant, dan heb je wel wat ruimte nodig om het breiwerk op te spannen. Onze lange versie is ongeveer 150 cm geworden. Laat het breiwerk goed drogen.

breiwerk aan elkaar mazen

Na het drogen kan je de uiteinde aan elkaar mazen. Daarvoor haal je de tijdelijke opzet voorzichtig uit en zet je de vrijgekomen steken op een naald. Hoe je dat doet, kan je in Werkdraad 4 opzetten & afkanten vinden. In dat breimagazine vind je ook hoe je de uiteindes aan elkaar maast.

ajour colsjaal breien

Klaar!

En zo zijn ze geworden. De grijsblauwe korte col is gebreid van Lang Yarns Jawoll, een 4-draads sokkengaren. De lange variant is gebreid van Holst Garn Supersoft. We zijn er blij mee!