Strepen breien in ribbelsteek

Strepen breien in ribbelsteek kan een uitdaging lijken, maar dat valt reuze mee. Onze Eenvoudige Sloffen hebben we met strepen gebreid. In de sloffen in wording hieronder zie je twee verschillende strepens, lijkt het. Maar het is alleen maar de ene of de andere kant van de streep in de ribbelsteek.

Wol-Co-eenvoudige-sloffen-in-de-maak-2

Het zit zo

Ribbels brei je door alleen maar recht te breien. Als je rechte steken maakt, zit je werkdraad achter je werk. Strepen breien in ribbelsteek doe je natuurlijk door met een andere kleur te gaan breien. Wanneer je van kleur wisselt in ribbelsteek en je begint met kleur B aan de goede kant (GK) van je breiwerk, dan komt de werkdraad-oversteek van de ene naar de andere steek aan de verkeerde kant (VK) van je werk. Je werkdraad maakt een onderlusje als het ware. Dit is bij de groene pijl te zien.

Brei je nou ook de teruggaande toer met kleur B kan heb je aan de goede kant van je werk een strakke scheiding tussen de strepen.

Begin je met kleur B aan de VK van je breiwerk, dan is het precies andersom en zit de werkdraad-oversteek tussen de steken aan de GK van je breiwerk. Je ziet dan aan de goede kant van je breiwerk een onderlusje in kleur B en een bovenlusje in kleur A. Zo’n bovenlusje zie je bij de blauwe pijl. Je mengt de kleuren een beetje.

Hieronder zie je nog eens het verschil. Links is de slof aan de goede kant te zien. Rechts zie je de verkeerde kant van de slof.

Wij vinden het leuk om niet altijd keurige strepen te hebben en beginnen dus soms aan de verkeerde kant van het breiwerk met een nieuwe kleur. Maar doe vooral wat je zelf mooi vindt. Dat is tenslotte het leuk van zelf iets maken. Je mag het helemaal zelf weten!

Wol & Co eenvoudige sloffen in kleinere maten