Restverwerking

Restverwerking

Op internet circuleren heel wat ‘wat doen we met de restjes’ – recepten en sites. Wij, als breiers en liefhebbers van mooi garen weten dat je niet alleen eten overhoudt, maar ook resten garen. Zeker als je een jaar lang lekker bezig bent geweest!

Wat doe je met je restjes garen?

Er worden al sokken en dekens gebreid van de restjes en wij vinden dat een heel goed idee. Hieronder vind je een recept voor een gehaakte sjaal. Je kunt hier alle kanten mee op: kleurig, stemmig, monochroom, alles kan. Als je weet hoe je een losse en een stokje haakt, kun je deze sjaal gemakkelijk maken.

Hoe ga je te werk?

Nodig:

Garen in verschillende kleuren (het hoeft niet eens dezelfde dikte te hebben) en een haaknaald (of bij verschillende diktes garen haaknaalden die bij het garen passen).

Aan de gang:

1. Haak een sliert lossen die zo langs is als de lengte van je toekomstige sjaal.

2. Heb je de gewenste lengte dan hecht je de sliert af.

3. Start weer een sliert lossen, eventueel in een andere kleur.

4. Haak een sliertje zo lang als je de franje wilt hebben. Stel: 10 cm.

5. Haak je nieuwe sliertje vast met een paar stokjes of dubbele stokjes aan de eerste sliert op dezelfde lengte als je nu je franje hebt. Dus op 10 cm vanaf het begin van de sliert.

6. Haak nu weer lossen (misschien een cm of 20) en haak het weer vast aan de eerste sliert op dezelfde afstand (dus 20 cm).

7. Herhaal stap 6 tot je een tweede sliert hebt die net zo lang is als de eerste en vast zit aan die eerste sliert.

8. Begin een derde sliert en herhaal stap 4 t/m 7.

9. Herhaal stap 8 tot je sjaal zo breed is als je hem hebben wilt.

Veel plezier met de restverwerking!