Punniken: een vlinder maken

In ons vorige blog hebben we je uitgelegd hoe je kunt punniken. Nu is dat al leuk om te doen, maar het leukst is het om er iets van te maken, natuurlijk. Wij maakten een vlinder.

Je hebt in elk geval een groot en een klein stukje gepunnikt draad nodig, een dikke naald en een schaar. Verder is het leuk om satéprikkers te gebruiken om de vlinder op te prikken. Je kunt de vlinder dan ergens inzetten.

Het grote stuk gepunnikt draad is ongeveer 40 cm lang. Het kleine stuk is ongeveer 5 cm lang. Het is leuk als de twee gepunnikte draden elk een andere kleur hebben.

Je begint met het lange stuk. Knoop de draden aan het uiteinde aan elkaar. Je hebt nu een rondje.

Doe nu één van de draadeinden door het oog van de dikke naald. Steek recht over vanaf het knoopje en steek door de gepunnikte draad. Trek het aan. Je hebt nu twee ‘rondjes’.

Daarna steek je naar de zijkant. Niet precies in het midden, maar zo dat je een groter en een kleiner stuk krijgt. Als je de draad aantrekt zie je al een beetje dat het een vlinder gaat worden.

Dit doe je nog eens en nu met het grote rondje aan de andere kant.

Trek de draad aan en je hebt een vlinder! Nu hecht je de werkdraad af door eerst de twee losse draden die je hebt aan elkaar te knopen. Dit is belangrijk, want zo valt de vlinder niet uit elkaar straks.

Daarna doe je de werkdraad door de naald en steek hem weg in de gepunnikte draad. Steek de naald weer naar buiten en knip het af tegen de gepunnikte draad aan. Als je nu voorzichtig aan de vlinder trekt, verdwijnt het draadje helemaal in de gepunnikte draad.

Om de vlinder af te maken, gaan we van het kleine gepunnikte stuk het lijfje van de vlinder maken.

Van het kleine stukje gepunnikte draad werk je ook één werkdraad weg. Net zoals bij de vlinder. De andere werkdraad heb je nodig om het lijfje vast te zetten op de vleugels.

Zet nu het lijfje vast op de vlinder. Steek hiervoor door het midden van het vleugelstuk.

Aan de achterkant maak je een knoopje en steek je de werkdraad weg zoals je bij het vleugelstuk hebt gedaan.

Je vlinder is nu klaar. Je kunt hem ophangen aan een draadje of er een satéprikker doorheen steken. Dan kun je de vlinders in, bijvoorbeeld, een plantenpot zetten.

Zo, nu heb je een ideetje wat je met een gepunnikte draad kunt doen. We hopen dat je veel punnikplezier hebt in de kerstvakantie. Heb je nog geen punnikklosje? Dan kun je dat hier bestellen (of je loopt even naar de speelgoedwinkel, natuurlijk)

Punniken lijkt op breien. En misschien heb je nu wel zin om te leren breien? Dat kan! We schreven er eerder over bij Wol & Co junior. Kijk hier maar eens.