Coast van Holst Garn

Als je aan een project gaat beginnen, komt dat óf door een patroon dat je leuk vindt óf door een garen waar je voor valt. Soms val je voor een garen, maar pakt je project niet goed uit, want … niet alle garens zijn geschikt voor alle projecten. We gaan af en toe wat over een garen vertellen. Gewoon, omdat je het handig is om wat warenkennis te hebben (en omdat we zelf weg zijn van mooie garens natuurlijk). Coast van Holst Garn is het eerste garen waarover we wat willen vertellen. De kleuren zijn geweldig, net als de kwaliteit en de prijs. Dit is dus een prima eerst kandidaat voor op de lijst van fijne garens.

Samenstelling van het garen

Hols Garn Coast is 2-draads of 2-ply garen dat gemaakt is van 55 % merinowol en 45% katoen.

De mix van materialen zorgt voor een heel zacht garen. Zo zacht dat wij er graag babyvestjes en -dekens van maken. En ook mensen die niet tegen wol kunnen, verdragen vaak wel de zachtheid van Coast.

Maar ook een zomershawl in ajour is een goed project om met Coast te maken. Katoen op zichzelf is niet zo geschikt voor het breien van ajourwerk, omdat katoen geen rek heeft. Hierdoor gaat het opspannen met een plantaardig garen niet goed. Maar Coast is van katoen én wol gemaakt, dus het garen heeft de goede eigenschappen van beide materialen. Je gebruikt het luchtige, koele en zachte van het katoen en de rekbaarheid van de wol. Hierdoor kun je een ajourproject van Coast wel opspannen.

Opbouw van het garen

Dan de term 2-ply. Dit betekent dat de draad van het garen uit twee in elkaar gedraaide (getwijnde) draden bestaat. Stel je eens een doorsnede voor van een garen dat uit twee draden bestaat.

Je ziet dat het garen ovaal is en dat er veel lucht in het garen zit. Dat komt doordat er twee ronde draden gebruikt worden om een 2-draads of 2-ply garen te maken. Als je van dichtbij naar je garen kijkt, kun je dat ook duidelijk zien. Je ziet dikkere en dunnere stukjes draad, omdat de twee draden van het garen om elkaar heen draaien.

Voor welk project is Coast geschikt?

Het is handig om van dit luchtige karakter van Coast gebruik te maken. Het is een heel licht garen, dus voor een babydeken heel geschikt. Het dekentje wordt licht als je het van Coast maakt. Maar ook een zomervestje voor jezelf is heerlijk licht en luchtig!

Ook voor ajour breiwerk is dit 2-draads garen heel geschikt. Ajour is luchtig en het is dus fijn als je garen dat ook is. Maar steken die je maakt met een 2-draads garen zijn individueel heel goed zichtbaar en die eigenschap wil je ook benutten als je ajour breiwerk maakt.

Een 2-draads garen kun je goed met een dubbele draad breien. De draden van het ene garen vullen de ruimte tussen de draden van het andere garen en zo wordt het schijnbaar één draad. Dat zie je hieronder in een ribbelsteek en in een averechte steek.

Wol-Co-Een-garen-Coast-Holst-Garn-dubbele-draad-1
Wol-Co-Een-garen-Coast-Holst-Garn-dubbele-draad-2
Holst Garn Coast

Maar Coast is niet alleen geschikt voor breiwerk. Ook haakwerk wordt prachtig van dit garen.

Nog wat eigenschappen van Coast

Coast van Hols Garn kent 88 kleuren! De kleuren van de garens zijn een beetje mat en niet helemaal egaal geverfd, er zit wat werking in de kleur. Dit zie je hieronder, maar het allerbest zie je dat natuurlijk ‘live’ in de wolwinkel, want niet alle Coast garens zijn even gemêleerd.

De looplengte is ongeveer 700 meter (!) voor 100 gram. Dat is ongelofelijk veel. Verder is het handig om te weten dat Coast na het breien even met een wolwasmiddel gewassen moet worden. Het beetje spinolie dat nog in het garen zit, verdwijnt en het garen wordt nóg zachter. Wel eerst even heel goed spoelen, want soms zit er ook nog wat verf in de draad die uitgespoeld moet worden.

Het garen is in de machine met een wolprogramma wasbaar.

Coast is (online) o. a. verkrijgbaar bij Hooks & Yarn in Amsterdam.